Obilazak radova na cjelovitoj obnovi Gornjogradske gimnazije

Gradonačelnik Tomašević i njegovi suradnici obišli su danas radove na cjelovitoj obnovi Gornjogradske gimnazije.

“Možemo planirati povratak u rujnu 2024. godine. Posebno bih istaknula izvrsnu suradnju sa svim dionicima obnove, posebno s nadzorom, s izvođačima. Da ne bih nekoga zaboravila. zaista, svi se trude i moram reći da njihovo znanje, njihovo iskustvo uzima u obzir status naše zgrade. To je zgrada zaštićenog kulturnog značenja. Uzima se u obzir i novosti, odnosno nova tehnologija koja je danas prisutna u školstvu”, rekla je Anita Perišić, ravnateljica Gornjogradske gimnazije.

Aktualna gradska vlast dosad je uspješno završila osam projekata cjelovite obnove objekata javne namjene, od čega sedam otpada na škole.

“Zadnja koju smo cjelovito obnovili, kao što znate je gimnazija Tituš Brezovački. S Vladom RH smo ju nedavno otvorili u prosincu, prije mjesec dana. Tada smo rekli da ćemo ići u daljnji obilazak radova u Gornjogradskoj gimnaziji. Naravno da ćemo s predstavnicima resornog ministarstva što prije otvoriti Gornjogradsku gimnaziju”, istaknuo je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Uz ovu školu, u tijeku su radovi i na obnovi Prve ekonomske škole, čiji se završetak isto tako očekuje na ljeto. U pripremi je projekt za obnovu Škole primjene umjetnosti i dizajna.

“Ukupna vrijednost cjelovite obnove Gornjogradske gimnazije iznosi više od 18 milijuna eura. Dio toga smo povukli iz Fonda solidarnosti. Dio toga bit će financirano kroz NPOO, a dio će biti financiran kroz državni proračun. Ono što me posebno veseli da, kao i na gimnaziji Tituš Brezovački, u suradnji s konzervatorima pronašli smo rješenje za prenamjenu dosad nekorištenog tavanskog prostora. Uvijek gledamo ne samo da obnovimo, ne samo da konstrukcijski ojačamo, ne samo da opremimo, ne samo da bude energetski obnovljena, nego uvijek gledamo kako da se prošire kapaciteti da bude još bolja zgrada i da se što više koristi. Tako da, bit će prenamjena i dosad nekorištenog tavanskog prostora u kojim će se smjestiti jedna učionica i kabineti. Školi će se osigurati prelazak u jednosmjenski rad”, dodao je gradonačelnik.

“U školi će biti ugrađeno i dizalo čime će se osigurati pristupačnost osobama s invaliditetom. A osim škola, obnavljaju se i bolnice, muzeji, kazališta, mostovna i cestovna infrastruktura”, zaključio je gradonačelnik Tomašević.