Bandić poručuje kako se korisnici Medike ne moraju iseliti naredne dvije godine

Korisnici Medike dobili su poziv kojim im je naređeno iseljenje u roku 8 dana. Iz Grada poručuju kako se iz Medike treba seliti tek za 2 godine, kada će se na toj lokaciji graditi kongresni centar

Protupožarna inspekcija donijela je zaključak kako su prostori Autonomnog kulturnog centra Medika nesigurni za javno djelovanje, te im je nakon toga Gradski ured za imovinsko pravne-poslove i imovinu grada uručio poziv kojim traže iseljenje iz prostora Medike u roku 8 dana. Korisnici Medike tvrde kako oni sve svoje obveze prema Gradu Zagrebu uredno podmiruju, te se ne namjeravaju seliti.

U samo 2 dana prikupili su 7000 potpisa za ostanak, a ističu kako od strane Grada Zagreba trpe višegodišnji pritisak. Zagrebački gradonačelnik istaknuo je kako iz Medike za sada nitko ne mora seliti.

– Od tamo nitko neće seliti dok se prostor ne namijeni nekoj drugoj svrsi, a to će trajati najmanje dvije godine. Do tada ćemo naći adekvatno rješenje za ljude koji su tamo – navodi Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Namjera Turističke zajednice Grada Zagreba je na lokaciji Medike izgraditi kongresni centar, te njeni korisnici tamo mogu boraviti još 2 godine. Iz Medike navode kako su oni prije svega mjesto neovisne kulture, te su svi njihovi programi odobreni i podržani od čelnih institucija.

– AKC Medika nije noćni klub, nego u sebi objedinjuje 10 udruga, 3 izvedbene dvorane, 12 ateljea u kojima svakodnevo radi 60 samostalnih umjetnika, knjižnicu i radio attack. Mi ne možemo ovdje ni nabrojati koliko nas ima. Možemo zaboraviti na to da je Medika nešto što se bavi samo noćnim programom – istaknula je Sunčica Remenar, članica Autonomnog kulturnog centra ATTACK!

Medika je već cijelo jedno desetljeće mjesto susreta brojnih umjetnika, kreativaca i radnika, a godišnje kroz nju prođe i do 10 000 posjetitelja.