Mediji siju najveći strah oko baznih stanica

Autor: Kostadinka Velkovska 9/30/2013 13:19

Sreći nije bilo kraja kad smo počeli koristiti mobitele! Danas skoro svaki stanovnik RH ima mobitel i dostupni smo uvijek i svakome. Djeci je mobitel zamijenio parkove, igrališta …… sve se vrti oko igrica, facebooka, googla, you tube ….. Kad, eto ti vraga! Ovih dana nas plaše preko svih medija i postavljaju pitanje koliko nam zapravo štete antene mobilnih operatera? Znamo da mobiteli moraju imati antene, kako bi mogli funkcionirati i nastane opća panika. Uvukao se strah da bi dugoročno zračenje tih antena moglo ozbiljno štetiti zdravlju.

Kažu da zrače i do 1700 puta više od granice koju je postavila EU i da se posljedice po zdravlje već dobrano osjećaju. Ljudi se žale na nesanicu, glavobolju, razne alergije na koži …. , pa planiraju osnovati udrugu protiv štetnog zračenja. Postoji i drugačije mišljenje o tome; prof. Davor Bonefačić sa zagrebačkog Fakulteta elektronike i računarstva radio je studije o štetnosti baznih stanica, čiji rezultati su sasvim suprotni. Profesor tvrdi da napisi koji se pojavljuju u tisku da su granice koje su dopuštene u EU niže od onih u RH, nisu točne.

Hrvatska puno bolje štiti svoje građane od elektromagnetskih polja, dopuštene granice su 2,5 puta niže od onih koje su dopuštene u EU. Razumije strah građana, pogotovo kad su odašiljači postavljeni u ljudskom okruženju, ali kaže da to ne znači da je nužno štetno za ljudsko zdravlje. Prof. Bonefačić nas upozorava da možemo izmjeriti zračenje na način koji je propisan zakonom i to mogu provoditi samo ovlaštene tvrtke, koje su dobile ovlaštenje od Ministarstva zdravlja, a ne običnim uređajem koji se kupi za 50 kuna na kiosku, pa se zato i pojavljuju takve poluinformacije i stvaraju paniku.

Svi ovisnici o mobitelima ne moraju strahovati od štetnog zračenja, pa kao i do sada mobitele u ruke i pričaj, pričaj, pričaj….

Od 10. lipnja, kada se promijenio Zakon o osobnoj iskaznici, Policijske uprave su okupirane od građana koji vade novu osobnu iskaznicu. Nekima je prestala važiti stara ili su je izgubili, neki žele izvaditi novu bez obzira što još vrijedi stara, a neki žele osobnu izvaditi svojoj djeci, jer prema novom zakonu i novorođenčad može imati osobnu iskaznicu. Opet smo stvorili paniku i gužve oko vađenja novih osobnih iskaznica, unatoč tome što je decidirano rečeno da se sa svim iskaznicama izdanim poslije 01. siječnja 2003. godine normalno može putovati unutar granica EU. Talentirani smo narod i od svega uspijemo napraviti bespotrebni kaos!

A ovo je već jako ozbiljno! Ministar financija Linić nam najavljuje teško nadolazeće vrijeme, sve će poskupjeti, navodno mirovine se neće dirati …. a o zapošljavanju ni riječi, pa kako onda preživjeti? Nećemo valjda slijediti grčki primjer, iako ministar kaže da će nam biti još gore od Grčke, gore i jadnije nam valjda ne može biti. Bog nek nam svima bude na pomoći!

Od lex Perković, lex Aleks, lex ovaj, lex onaj, već nas boli glava. Traje to i traje, vuće se po medijima ko trakavica. Nadam se da će se uskoro riješti ti lexovi ovako ili onako. Kaj da vam velim, ništa pametno

Pacijenti su i dalje na čekanju, sindikati i ministar zdravlja nikako se ne mogu dogovoriti, medicinske sestre su prekinule štrajk, valjda je došlo do dogovora na obostrano zadovoljstvo, očekujemo skori dogovor liječnika, sindikata i ministra. Ne sumnjam da će do dogovora doći.

Ljeto je otišlo u zaborav, stigla kišovita jesen, metereolozi prognoziraju dosta jesenske kiše, bit će i sunca, a po najavama nas čeka duga i jako oštra zima. Zato iskoristite svaki sunčani dan za šetnju, događaja ima puno po našem lijepom Gradu od Trga bana Jelačića, Bundeka, Jaruna do Arene centra, gdje možemo pronaći igraonice za djecu, raznih trgovina do kafića i restorana. Uživajmo koliko možemo, jer ne znamo što nas čeka sutra!