Marotti završio sezonu nikad boljim rezultatom

Ušavši u TOP 20 riječki surfer Marotti ostvario najbolji plasman karijere unatoč teškoj ozljedi na samom kraju regate

U 18.000 kilometara udaljenoj Novoj Kaledoniji najbolji windsurferi svijeta u disciplini slalom, završili su sezonu. Riječanin Enrico Marotti je plasmanom na 23. mjesto zatvorio najbolju sezonu u karijeri u kojoj je u ukupnom poretku 17. na svijetu. Odlično 23. mjesto ostvareno je unatoč teškoj ozljedi na predzadnjem danu regate kad se Marottiju dogodila teška ozljeda. Naime, na proslavljenog hrvatskog surfera pri velikoj brzini naletio je surfer konkurentskog teama i oborio ga s daske. Tom prilikom Marotti je zadobio ozljede glave i leđa, te je jedva nastavio voziti i završio na odličnom 23. mjestu.

– Prošlu godinu sam završio na 44. mjestu tako da ova sezona i 17. mjesto ukupno za mene znači veliki iskorak prema najboljim windsurferima svijeta. Do ove godine nikad niti na jednoj regati nisam uspio ući među 20 najboljih, a znao da imam kapacitet za to. Prije sezone sam postavio kao cilj plasman među 20 najboljih na svijetu u ukupnom poretku i ulazak u 10 najboljih na jednoj od regata. Na regati u Njemačkom Syltu sam bio 9. tako da su oba cilja ostvarena. Presretan sam zbog toga što sam prije sezone imao veliki respekt prema 20 najboljih, a sada znam da i ja tu pripadam i ne mislim tu stati. Moje mogućnosti su još veće i na meni je da radom iscijedim iz sebe sve što mogu- ističe Marotti.

Napredak ove sezone nije se slučajno dogodio.

– Ma kakvi! Do ove godine su mi se stvari uglavnom događale slučajno. Nisam imao dovoljno razrađen plan treninga ni natjecanja. Sada je druga priča i imam posložen svaki trenutak, od pripreme opreme na plaži pa do kraja svakog plova. Puno bolje znam o čemu razmišljati i kako se fokusirati na stvari važne za moj nastup. Puno je okolnosti koje nisu pod mojom kontrolom i njih pokušavam ignorirati kako ne bi gubio fokus. Ovaj način razmišljanja je rezultat rada s mojim mentalnim trenerom s kojim sam počeo raditi krajem prošle sezone i od tada počinje moja transformacija. Sada, čak i kada stvari ne idu po planu, puno bolje otkrivam uzroke i prilagođavam se kako bi nastupio bolje. To dovodi do puno većeg zadovoljstva tijekom samog natjecanja jer je uzbudljivo tražiti prostor za napredak’- nadodao je Marotti.

Nakon analize ove sezone, Marotti će se kratko odmoriti, potom kreće s postavljanjem ciljeva za sljedeću sezonu i planom kako će ciljeve ostvariti. Sezona počinje početkom svibnja 2018. što znači da mu pripreme za sezonu traju 5 mjeseci i to vrijeme će iskoristiti za napredak, kako bi sezonu dočekao kao bolji rider. U pripremama će 3 mjeseca provesti na Tenerifama gdje su odlični uvjeti za trening i po zimi jer je dovoljno toplo, uz konstantne vjetrove.
– Siguran sam da ću u godinama koje dolaze smanjivati razliku između mene i samog svjetskog vrha, kandidata na naslov prvaka. Imam beskrajnu vjeru u sebe i siguran sam da mogu biti najbolji na svijetu ako će mi svaki trenutak na moru biti dragocjen i ako ću u svakom trenutku dati sve što mogu- uvjerljivo ističe Enrico.