STOP NASILJU NAD ŽENAMA: U Hrvatskoj od posljedica nasilja godišnje umre oko 20 žena

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, zagrebačke fontane, u znak podrške svijetlile su narančastom bojom

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i ove je godine istaknuo ključnu poruku kako je vrijeme da se takvom ponašanju stane na kraj.

– Muškarci koji to rade nisu ništa drugo nego slabići i kukavice. Muškarac koji može dići ruku na ženu bezvrijedan je. Prema istraživanjima, u više od 90 posto slučajeva, žene napadaju bivši ili aktualni partneri. Kažu da godišnje od nasilja umre oko 20 žena u Hrvatskoj. To je dovoljan signal da svi dignemo svoj glas – poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Tim crnim brojkama pogoduje diskriminacija i rodna nejednakost kojoj svakodnevno svjedočimo u današnjem društvu.

– Tu zapravo kreće podređeni položaj žene, a ako je podređena onda je izloženija nasilju i manje su joj dostupni mehanizmi zaštite od nasilja. Suzbijanje nasilja nad ženama u obitelji treba biti svakodnevna misao i aktivnost. Govorimo o ubojstvima kao jednom od najtežih ishoda nasilja nad ženama, ali moramo biti svjesni da dok dođe do ubojstva, tome prethodi niz godina zlostavljanja i patnje tih žena. Ako učinimo nešto u tim godinama, ako im pomognemo, zapravo im spašavamo živote. Kad govorimo o prevenciji, ne radi se samo o ženama koje trpe u svojim obiteljima, gdje bi trebale biti najsigurnije, radi se i o širokoj populaciji, mladima i djeci – istaknula je gradska zastupnica Irena Cajner Mraović.

Medijski sadržaji su ti koji utječu na edukaciju mladih, te je ključno da ne budu puni stereotipa o ženama, odnosno muškarcima, kako bi se brojke žena koje su žrtve nasilja znatno smanjile.