Marija Jurić Zagorka i danas je popularna kao nekad

Stan u kojem je živjela poznata spisateljica Marija Jurić Zagorka otvoren je za javnost, te je za njega zadužen Centar za ženske studije koji provodi vođene ture i brine da građani ne zaborave na lik i djelo Jurić Zagorke:

– Osim što smo otvoreni za posjetitelje, nudimo razna predavanja vezana za Zagorku, imamo Zagorkin književni klub, povodom njene smrti organiziramo svake godine znanstveno-književni skup Dani Marije Jurić Zagorke, te svake godine obilježavamo njen rođendan 2. ožujka, ove godine je to 150. obljetnica od rođenja, tako da ćemo cijelu godinu posvetiti tom jubileju – rekla nam je Ana Zbiljski, voditeljica Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke.

Otkrila nam je i što najviše zanima posjetitelje:

– Obično posjetitelji koji nam dođu su već ljubitelji Jurić Zagorke, uvijek ih zanima taj prostor, energija, osjećaj da je tu Zagorka živjela i da se oni sada nalaze u tom prostoru, ali imamo i razne zanimljive predmete i priče, jedna od tih je i priča o Zagorkinoj pisaćoj mašini, koja je bila posljednje čudo tehnologije kada ju je Zagorka kupila 1920-ih godina, međutim na kojoj nije sama tipkala, nego bi zaposlila tipkačicu. Zagorka bi potom legla na kauč, pokrila oči crvenom maramom, utonila u svijet svojih likova, diktirala bi tipkačici i znala ih je promijeniti dvije ili tri tijekom dana, toliko je njena mašta radila.

Građani mogu doći u prije određenim terminima:

– Otvoreni smo svaki četvrtak od 11 do 19 sati, nije potrebna najava i ulaz je besplatan. Međutim, za grupne posjete molimo da se grupe najave i otvoreni smo i druge dane, rekla nam je Zbiljski.

Iako je umrla pedesetih godina prošlog stoljeća, Jurić Zagorka i danas uživa kultni status:

– Imam osjećaj da je sve više i više popularna. Imamo ovdje posjetitelja i korisnih svih dobnih skupina, od osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata, pa sve do umirovljenika, tako da je i danas izrazito popularna. Na tome se još treba raditi, ali pomak se vidi u zadnjih petnaestak godina.

Iako ih nema mnogo, memorijalni stan obilaze i strani turisti

– Znali su dolaziti, prije pandemije, sad se polako vraćaju, ali to ovisi jesu li se raspitali prije i koliko su čitali o Zagrebu prije i o njihovom turističkom vodiču, ako bi nekog angažirali pa ako bi ta osoba spomenula Zagorku. Imamo strane turiste koji obilaze stan.