Cijene zlata narasle uslijed rasta inflacije

Zlato je i danas jedna od stvari u koju građani ulažu novac, a tome nije naštetio ni rast inflacije. Što radi i čime se bavi stručnjak za plemenite metale, pitali smo Sašu Ivanovića, direktora i vlasnika jedne zagrebačke zlatare:

– Stručnjak za plemenite metale se bavi praćenjem i analazom kretanja cijena plemenitih metala. Gledamo očekivane pomake radi nesigurnosti u svijetu, ili s količinom novoiskopanih plemenitih metala i na taj način se dobiva okvirna cijena zlata koju očekujemo u budućem razdoblju.

Na cijenu zlata nije utjecalo uvođenje eura u Hrvatsku, ali jest rast inflacije:

– Cijena zlata danas je gotovo rekordna. Za jedan gram potrebno je izdvojiti 57,3 eura, ili 57 300 eura po kili. Cijena zlata je potpuno obrnuta od inflacije, ona raste pogotovo u vrijeme inflacije. I drugi proizvodi rastu, ali pošto je nesigurnost više se kupuje zlato, tako da ako je rast inflacije od 10 do 15 posto možemo očekivati dvostruko veći prinos i rast cijene zlata, rekao nam je Ivanović.

Brojni građani i danas ulažu novac u nekretnine, a sve više njih upravo u zlato:

– Prinos na zlato, odnosno rast cijena zlata je 8,5 do 9 posto godišnje. Ove godine zlato je naraslo 4,5 posto, prošle godine nešto manje od prosjeka, a to je 6,5 posto. Početkom godine, kada je krenuo rat u Ukrajini, imali smo značajniji rast, ali očekivala se korekcija cijena zbog prevelikog rasta odjednom.

Upravo zbog toga, Hrvati više kupuju, no što prodaju zlato

– Baš zbog te nesigurnosti i inflacije, to je jedan od najboljih načina očuvanja nečijeg bogatstva. Neki uspoređuju da su nekretnine i zlato najbolji načini za očuvanje vrijednosti imovine, ali zlato ima prednost što je iznimno brzo unovčivo. Ako imate kilogram stana za prodati vi ćete do novca doći isti dan, dok je prodaja stana proces koji traje.

Cijeli proces procijene i prodaje zlata prati i vrhunska oprema:

– Mi radimo s nekoliko uređaja. Glavni uređaj za provjeru, kada govorimo o investicijskom zlatu, to su uređaji koji elektromagnetskim valovima dubinski provjeravaju čistoću zlata. Imamo i još jedan uređaj, to je XRF, koji mjeri detaljan sastav plemenitih metala.

Na tržištu se s vremena na vrijeme pojavi i lažno zlato, no uz vrhunsku tehnologiju lako ga je prepoznati:

– Vrlo jednostavno. Dobre krivotvorine je teško prepoznati, to se može isključivo uz pomoć vrlo skupih strojeva koje imamo. Inače, zlato ima specifičnost što je jako teško, po centimetru kubičnom ima 19,3 grama, dok željezo ima 7 grama.