Je li liječenje multiple skleroze i dalje lutrija?

Više od 6.000 Hrvata boluje od multiple skleroze, kronične, neizlječive, upalne bolesti središnjeg živčanog sustava. Upalna oštećenja mogu zahvatiti veliki i mali mozak, moždano deblo i kralježničku moždinu, a uzrok i tijek bolesti su nepredvidljivi. Osim dijagnoze, hrvatski pacijenti suočavaju se s problemom pravovremenog liječenja zbog čega je pokrenuta kampanja za mijenjanje kriterija u liječenju multiple skleroze.

– Trenutačno provodimo kampanju “Je li liječenje multiple skleroze i dalje lutrija?”, jer znamo da je u Hrvatskoj to lutrija. Znamo da zdravstveni sustav nema novca, te da Hrvatska ima niz problema, no osobe s multiplom sklerozom žele promijeniti kriterije liječenja. Ako govorimo o novcu viši su troškovi koji slijede kao posljedica ne pravodobnog uzimanja lijeka – rekla je Tanja Malbaša,
koordinatorica programa i projekata Saveza društava multiple skleroze Hrvatske.

Prvi diskreditirajući kriterij jest dob koja mora biti ispod 55 godina, drugi kaže da bolest mora trajati najmanje godinu dana, a treći diskriminirajući kriterij čine dva relapsa u dvije godine.

– Ono što znamo iz dugotrajnih studija o multiploj sklerozi jest da sama bolest započinje puno prije no što se klinički manifestira. To nas dovodi do činjenice da ovu bolest treba liječiti što ranije. Multipla skleroza je iza prometnih nesreća najčešći uzor onesposobljenosti kod mladih bolesnika i najčešći je uzročnik uporabe invalidskih kolica kod populacije od 18. do 64. godine života – navela je neurologinja Tereza Gabelić.

Kriteriji zavoda za zdravstveno osiguranje za liječenja u Hrvatskoj uvelike zaostaju za europskim, a uzor možemo pronaći u susjednoj Sloveniji gdje kriteriji ovise isključivo o indikacijama koje se nalaze u Sažetku opisa svojstava svakog lijeka.

Današnja medicina temeljena na dokazima govori kako su ovi kriteriji zastarjeli. Cilj je postići što veću radnu i socijalnu funkcionalnost, a odgađanjem liječenja i primjene odgovarajućeg lijeka dovodimo do suprotnog efekta – dodao je Ivan Čelić, potpredsjednik Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb.

Nadamo se da će ova kampanja doprijeti do odgovornih kako bi svi konačno ostvarili svoje osnovno pravo, a to je pravo na pravovremeno liječenje bez obzira o kojoj se bolesti radi.