Kožić: Sretni smo zbog ovakve jubilarne obljetnice

Autor: Jelena Jakšić 11/6/2013 13:48

16. studenog navršava se 920 godina od prvog pisanog spomena Insula Ivanich, tj. Otoka Ivanića. Upravo tim povodom, organizira se znanstveni simpozij na kojem će stručnjaci podsjetiti na bogato povijesno, duhovno i kulturno naslijeđe ovog kraja.

– Županije financijski potpomogla ovaj simpozij. Slavi se 920 godina, to je velika i jubilarna obljetnica koja služi na ponos Zagrebačkoj županiji. Rijetki su i u Hrvatskoj koji se mogu pohvaliti s ovoliko godina – kazao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije koji priznaje, s nestrpljenjem iščekuje nadolazeće rasprave stručnjaka.

Dotaknuti srce svakom ‘nevjernom Tomi’ koji sumnja u značenje povijesti, glavni je cilj organizatora.

– Ne smijemo dopusititi da Ivanich padne u zaborav. Ovo je prilika da još bolje upoznamo povijest ovog kraja jer svaki put čujemo nešto novo o ovom području bogatog povijesnog, duhovnog i kulturnog naslijeđa – rekao je fra Tomislav Božiček.

Red povijesti, kulture i religije, očekuje sve posjetitelje nadolazećeg simpozija.

– Znanstvenici će ispričati o povijesnim događanjima i ratovima na ovim područjima. Prvi put će se imati prilika čuti o godinama nakon Drugog svjetskog rata – ispričao je dr.sc. Jakša Raguž s Hrvatskog instituta za povijest.

Edukativnog i zanimljivog sadržaja, prema svemu sudeći, očito neće nedostajati.