Predavanje ‘140 godina poslije’ o važnom otkriću

Autor: T.Š. 11/6/2013 14:35

Zanimljivo predavanje pod nazivom ‘140 godina poslije’ prikazat će zbivanja u Norveškoj, Vardou i Oslu koja su organizirana u povodu obilježavanja 140 godina od otkrića Arktičkog arhiplelaga Zemlje Franje Josipa. Predavanje koje će održati u četvrtak, 7. studenog, u 18 sati, u kino dvorani Tehničkog muzeja, organizira Hrvatsko-norveško društvo i tehnički muzej, a predavač će biti Miljenko Smokvina.

Zemlju Franje Josipa otkrila je Austro-ugarska arktička ekspedicija 30. kolovoza 1873, tijekom dvogodišnjeg boravka na Arktiku, putujući brodom ‘Admiral Tegetthoff’. Na brodu je pola članova posade bilo s hrvatskog dijela Jadranske obale. Obilježavanje otkrića Zemlje Franje Josipa održava se i u Norveškoj, u organizaciji Norveško-mađarskog, Norveško-hrvatskog, Norveško-češkog i Norveško-austrijskog društva te korespondentnih društava po Europi.

Glavni dio doagađanja sastojao se od dvodnevne znanstvene konferencije u Vardou, mjestu u Arktičkom dijelu Norveške, u koje su se učesnici  Austro-ugarske ekspedicije vratili 1874. godine. Tako su se u Vardou ove jeseni okupili brojni potomci učesnika Polarne ekspedicije, iz Hrvatske, Italije, Austrije, Mađarske, Njemačke i Norveške. Inače, u spomen na otkrića Zemlje Franje Josipa i sretnog povratka u Europu, u Vardou je postavljena komemorativna ploča sa svim imenima učesnika ekspedicije i kartom novootkrivenog otočja. Po dovršetku skupa u Vardou, u Oslu je za diplomatski kor u Mađarskoj ambasadi organizirano predstavljanje projekta obilježavanja otkrića Zemlje Franje Josipa.

Ulaz na predavanje je slobodan.