RADI ČISTO- BUDI ZAPOSLEN: Održano prvo informativno savjetovanje za korisnike potpore Grada Zagreba

Potpora u iznosu od 20 000 kuna namijenjena je svima koji se bave ili se žele baviti poslovima čišćenja i održavanja u kućanstvima tako da pokrenu vlastiti obrt te si osiguraju bolju egzistenciju

Djelatnosti vezane uz čišćenje i održavanje kućanstava u Hrvatskoj se u 90 posto slučajeve rade na crno. Nažalost, područje sive ekonomije ne plaća doprinose, pa tako nerijetko osobama koje rade na crno prijeti nezaposlenost, socijalna nesigurnost te neizvjesnost. Kako bi ovakvih slučajeva bilo što manje Grad Zagreb provodi mjeru ” Radi čisto- budi zaposlen”.

Riječ je o gradskoj potpori u iznosu od 20 000 kuna kojom novopečeni obrtnici mogu pokriti sve troškove registracije i otvaranja obrta, uplate doprinosa za 12 mjeseci, zatim troškove knjigovodstvenih servisa i fiskalnih blagajni. Jedna od važnijih stavki je da ti ljudi tada postaju poduzetnici uključeni u mirovinski i zdravstveni sustav, a čime budućnost ipak izgleda malo sigurnije.

Korisnici potpore mogu biti nezaposlene osobe koje su u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i imaju prebivalište u Zagrebu, budući da obrt mora imati sjedište na području grada Zagreba, a u obzir dolaze samo djelatnosti kao što su čišćenje zgrada i drugih objekata te uređenje i održavanje krajolika.

– Do kraja godine očekujemo 500 prijava obrtnika, a zasad ih imamo oko 40- ističe gradonačelnik Milan Bandić te nadodaje kako od iduće godine svi koji se prijave, ulaze u mjeru te će imati sve benefite, poticaje i mogućnosti.

Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, u Plavom uredu- Poduzetničkom centru Grada Zagreba održala je savjetovanje za sve okupljene, buduće poduzetnike, pruživši im informacije o tome kako pokrenuti i voditi obrt te uspješno ostati u svijetu poduzetništva.

– Korisnici će moći već nakon par mjeseci od registriranja obrta voditi ga potpuno samostalno, a u Plavom uredu uvijek imaju pravo i mogućnost besplatnog stručnog savjetovanja- naglašava pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

Javni poziv za dodjelu potpora za osnivanje obrta koji plaćaju porez na dohodak u paušalnom iznosu raspisan je 29. ožujka 2017. te će biti otvoren do zadnjeg namjenskog korištenja sredstava, odnosno najkasnije do 15. studenog ove godine.