Kohabitacija u Zagrebu, već viđeni princip močvare

Autor teksta Sanjin Španović voditelj je i urednik emisije Veto na Jabuci TV i pokretač portala Zagrebancija.com

Autor: Sanjin Španović 7/16/2015 10:59

Milan Bandić povukao je na kraju prijedlog rebalansa proračuna grada Zagreba za ovu godinu. Priznao je ovim potezom da nema većinu u Skupštini.

Iako je očekivao podršku HDZ-a koju je dobio, recimo, nedavno na odluci o najmu kioska na javnim površinama kada je zapravo trebalo odraditi uslugu Todoriću, danas vidimo i javno, jednom od donatora najveće oporbene stranke.Očekivao je i podršku HSLS-a i HSS-a koju plaća foteljom predsjednika Skupštine Darinku Kosoru.

Obje su izostale.

Dapače, sve su glasnija šaputanja da Bandić nema ni jednoglasnu potporu u svom klubu zastupnika što mu je tek politički problem koji bi mogao eruptirati.

Darinko Kosor je na vjetrometini između Bandića u Zagrebu i Karamarka čiji HDZ se mora početi distancirati od tog istog Bandića zbog državne razine, situaciji u koju se svjesno doveo prije godinu dana, odlučio na kraju za potonjeg, većeg partnera.

I vjerojatno će to sve češće i raditi kako bi uoči parlamentarnih izbora pokazao odanost tom velikom koalicijskom partneru koji ga spašava mjestima na listama od potpune političke smrti na toj sceni na idućim parlamentarnim izborima.

SDP istodobno ne smije ni pomisliti da radi išta osim da oporbeno djeluje prema Bandiću. No, njihov je problem što i dalje to ne znaju raditi kvalitetno, no to si je Davor Bernardić sam kriv. Jer on se sam okružio nesposobnim trećim ešalonom svoje stranke pa redovno kaska za drugima u gradskoj politici. No, s kim si, takav si!

Sada Bero samo može plakati što mu je uoči lokalnih izbora draži partner bio HSU koji se u sekundi prodao Bandiću, a ne gradski HNS koji je, skoro jednoglasan zaključak je svih novinara, jedina, najdosljednija od svih oporba gradonačelnikovom načinu vođenja gradom (ali im Elicom i gradsku rasvjetu i dalje ne zaboravljam!).

Bandić tako opet doživljavaj rendez vouz i prisjeća se kroz flashback starih odnosa – političke kohabitacije njegove izvršne i predstavnike vlasti u Skupštini.

Nakon što mu je to prije par godina u prošlom sazivu omogućila SDP-ova većina, sada mu to radi desna, tzv. domoljubna koalicija HDZ-a, HSLS-a, HSS-a i HSP-a AS.

U suštini razlike nema, posljedica je na kraju ista – blokada grada Zagreba.Koja bi se potpuno mogao dogoditi ako parlamentarni izbori budu zaista nagodinu. Tada bi samo politički samoubojica u prosincu podržao prijedlog proračuna za iduću godinu, a samim time i politički kurs Milana Bandića.

Prije nekoliko godina Milan Bandić je iz ove kohabitacije izašao kao feniks i veliki pobjednik optuživši sve da su protiv njega i potom ih pojeo na lokalnim izborima. Tada je za to bio zaslužan Bernardić i SDP kojem se to javno “priznalo”.

Danas on to sve i da hoće ne može napraviti jer je politički irelevantan u Zagrebu.

Ali može i hoće HDZ s klubom zastupnika HSLS – HSS.

Tako je zapravo Bandić u prilici ponovno iskoristiti situaciju “svi su protiv mene” i pokazati se ponovno kao jedinstvenom žrtvom velikih stranaka i njegove još veće vizije za rad do istrebljenja uz solidarno korištenje gradskih plakata za privatne svrhe svoje stranke.

(Znate li vi koliko Bandić voli igrati ulogu socijaldemokrata koji ujutro nosi Tita na reveru, a popodne svijeću na Kamenita vrata?)

Jednom su tako Bandića uzdigli lijevi, sada bi mogli i desni. Lukavi (sjetim se i da on najmanje voli taj epitet) Milan na kraju bi im se uskoro mogao javno zahvaliti i ponovno se proglasiti pobjednikom nakon izbora.

Kraj blokiranog i dodatno opustošenog grada.

Sve smo to jednom gledali, sada opet. I epilog bi mogao biti isti.Račun tog platit će na kraju građani. No, što je tu u takvim političkim igrama novo?

Princip je isti, sve ostalo su nijanse.