KLISOVIĆ: Otpad nije samo Tomaševićev problem, već i svih onih koji u 30 godina ništa nisu napravili!

Grad Zagreb jedva izlazi na kraj sa zbrinjavanjem vlastitog otpada, a kamoli da se brine i za otpad Zagrebačke županije - smatra predsjednik Gradske skupštine.

Foto: Zagrebancija.com

Pitanje gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu aktualna je tema već danima. Dva odrona na Jakuševcu u posljednjih mjesec dana pokrenula su lavinu optužbi, prijedloga, ideja i planova. Burno je bilo i na sjednici zagrebačke Skupštine.

– Grad Zagreb nema temeljnu infrastrukturu za gospodarenje otpadom, kao što je centar za gospodarenje, energanu, kompostanu, sortirnicu, odlagalište građevinskog otpada i centar za ponovnu uporabu. Ta činjenica služi na stramotu svima onima koji su vodili grad zadnjih 30 godina. Bilo kao zastupnici u Skupštini, bilo kao gradonačelnici. Ništa se nije promijenilo. Jedini smo grad koji nema temeljnu infrastrukturu za gospodarenje otpadom i to je sramota, za sve nas koji smo vodili ovaj grad zadnjih 30 godina – oštar je bio Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Razlog zbog kojega se ništa nije promijenilo svih ovih silnih godina je politikantstvo, smatra Klisović.

– Svaki prijedlog koji je došao nije naišao na konstruktivnu kritiku nego na nekonstruktivnu s ciljem stjecanja jeftinih političkih poena, posebno u onim dijelovima Zagreba gdje se trebao graditi infrastrukturirani objekt – poručio je te dodao kako je i sam prije godinu i pol dana kao predsjednik Skupštine dao prijedlog kako urediti gospodarenje otpadom u Zagrebu.

– Ponudio sam svim strankama u Skupštini da zajednički riješimo ovo strateško pitanje jer nas povijest RH uči da se samo strateška pitanja mogu riješiti konsenzusom glavnih političkih snaga. Nakon početnog
entuzijazma strane su se povukle i opet smo došli u situaciju da nemamo ništa – rekao je.

Klisović i SDP predlažu da rješenje s gospodarenjem otpadom svakako treba uključivati energanu.

– Dakle, ako se 18 milijuna Europljana grije na toplinu dobivenu iz energane, ako 15 milijuna njih dobiva struju, onda i grad Zagreb može imati energanu poput Beča – smatra predsjednik zagrebačke Skupštine.

– I zato tražimo od gradonačelnika da u novi plan gospodarenja otpadom u Zagrebu uključi energanu, jer u svom političkom programu, “Možemo” je protiv te ideje – poručio je Klisović i dodao kako Grad Zagreb jedva izlazi na kraj zbrinjavanjem vlastitog otpada, a kamoli da se brine i za otpad Zagrebačke županije zbog čega traži da se raskine taj za Zagreb štetan ugovor.