Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok pobola i smrtnosti u Republici Hrvatskoj

Uoči Svjetskog dana srca zaklada Hrvatska kuća srca i Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavili su prve preliminarne podatke prema kojima je u Republici Hrvatskoj u 2021. godine umrlo gotovo 23 tisuća osoba od kardiovaskularnih bolesti.

Iako se longitudinalno bilježi znatan pad smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, u budućnosti će se povećati broj oboljelih od bolesti srca i krvnih žila. Hrvatska se prema podacima Eurostata o stopi umrlih na 100 tisuća nalazi pri vrhu.

Liječnica Ivana Brkić Biloš pozvala je oboljele da se cijepe ili docijepe cjepivom protiv Covida-19, ali savjetuje i da se cijepe protiv gripe i pneumokoka. Istaknula je kako je Ministarstvo zdravstva pozdravilo donošenje Europskog plana za zdravlje te da snažno podržava pokretanje Nacionalnog plana za suzbijanje kardiovaskularnih bolesti.

Za prevenciju i liječenje potrebno je partnerstvo između liječnika, medicinskih sestara i pacijenata, ističe akademik Davor Miličić. Bolesti srca i krvnih žila su vodeći uzrok smrti i pobola u Republici Hrvatskoj.  Iako broj smrtnosti opada, predviđa se rast broja oboljelih. Ključ za promjenu je zdraviji način života, provjera krvnog tlaka, liječnička kontrola i povećanje zdravstvene pismenosti građana.