Kampanja “Što nosim u torbi za osjeća jsigurnosti?”

Udruga Sigurna mjesta na Zrinjevcu postavila je edukativnu izložbu “Što nosim u torbi” u sklopu inicijative Razotkrijmo skriveno uznemiravanje koja za cilj ima osvijestiti javnost na manje primjetne oblike nasilja kojima su ljudi svakodnevno izloženi u javnom prostoru.

“Mi smo tijekom četvrtog mjeseca napravile digitalnu kampanju koju smo predstavile za Međunarodni tjedan borbe protiv uličnog uznemiravanja. Prikupljale smo različite priče i različite fotografije žena i ovo je kruna te kampanje”, rekla je Dunja Bonacci Skenderović, članica inicijative Razotkrijmo skriveno uznemiravanje.

Žene u torbama nose različite predmete kako bi se osjećale sigurnije,  a neke pohađaju i tečajeve borilačkih vještina. “Žene su rekle da najčešće nose suzavac u torbi za osjećaj sigurnosti, vjerojatno zato što je mali. Rekle su da znaju nositi palice, nožiće, škarice. Međutim, važno je reći da žene nisu rekle da to upotrebljavaju. One su rekle da to nose kako bi se osjećale sigurno, zato što im se dogodio napad ili im se dogodila neugodna situacija. Još su znale reći da nose elektrošokere”, dodala je Dunja Bonacci Skenderović.

Kampanju je pokrenula skupina žena okupljenih oko inicijative „Razotkrijmo skriveno uznemiravanje“ godinu dana nakon prijevoda aplikacije Safecity na hrvatski jezik. Cilj te aplikacije je prikupljati priče i na karti grada označiti na kojim se mjestima incident uznemiravanja dogodio.

“Putem QR koda vi možete skenirati i otići na našu aplikaciju. Međutim, možete ići na mrežnu stranicu sigurnamjesta.eu na kojoj također možete unijeti vašu prijavu. samo osobe iznad osamnaest godina mogu unijeti prijavu. Možete unijeti prijavu za sebe ili za drugu osobu”, obasnila je Ivana Šalinović, članica inicijative Razotkrijmo skriveno uznemiravanje.

Dosad su prikupile preko 70 različitih izvještaja žena i muškaraca te se pokazalo da se uznemiravanje najčešće događa u javnom gradskom prijevozu. “Jako puno se osoba javlja s prijavom uličnih uznemiravanja. Da su bile u parku pa da ih je netko zašlatao. Da su bile u javnom prijevozu pa je bilo komentara i dodirivanja i tako dalje. Međutim, i dalje je to situacija u kojima im je jako teško pričati o tome. Više se osjećaju sigurnijima kada pričaju na kavi i kada pričaju kod kuće, kada podjele s osobama kojima mogu vjerovati. Ovo je anonimna platforma, tako da osoba može podijeliti traumatično iskustvo, a ne treba se bojati posljedica”, dodala je Ivana Šalinović.

 

Gradska zastupnica i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba Rada Borić rekla je da Grad Zagreb radi na Strategiji sigurnosti, a jedan od dijelove te Strategije će biti sigurnost žena u javnom prostoru.

“Strategija će biti donesena do kraja godine. Jako je važno unijeti rodni aspekt u strategiju. Ne samo pitanje sigurnosti u javnom prostoru. Ta sigurnost pitanje je zdravlja i životne okoline. Nema zdravoga grada, nema sigurnog grada, bez sigurnosti građana”, poručila je Rada Borić.

Cilj izložbe i kampanje „Što nosim u torbi? jest učiniti gradove sigurnijima od skrivenog uznemiravanja.