Kako ublažiti opekline od sunca?

Opet smo u onom dijelu godine kada sunčevu svjetlost viđamo češće od jedanput dnevno. A to znači i da s tim dugo očekivanim suncem dolazi i rizik od opeklina koje nikome nisu ugodne.

Postoji jednostavan način da se opustite na plaži, rekreaciji ili izletu i spriječite pojavu bolnih crvenih mjehurića. Prema smjernicama Američke akademije za dermatologiju, prvo i osnovno je da tijekom cijele godine koristite kremu sa zaštitnim faktorom (koja će štititi od obje vrste štetnih UV zraka) 15 minuta prije izlaganja sunce, a zatim ponovo nanosite svaka dva sata. Da, čak i zimi. Budući da su sunčeve zrake zimi toliko snažne da na nas imaju utjecaj i preko najgušćih oblaka, sunčeve zrake na našoj koži mogu ostaviti itekako veliku štetu, čak i kada toga nismo svjesni.

Ali što napraviti ako se u ovom trenutku nalazite na hladnom popločanom podu mahnito guglajući “kako se brzo riješiti opeklina od sunca, pomozite mi!”? Rekli bismo da je malo kasno za zaštitu, kao i da je šteta na neki način učinjena, tako da nema čudesnog tretmana za opekline od sunca. Ipak, dermatolozi imaju utjehu za nas. Opekotine od sunca obično traju oko tjedan dana, s perutanjem kože otprilike u to vrijeme. Ako imate mjehuriće, proces zacjeljivanja mogao bi biti malo duži.

Postoji nekoliko metoda koje su odobrili dermatolozi za ublažavanje opeklina. Pročitajte u nastavku kako što prije ublažiti bol:

  1. Nemojte raditi pilinge ili slične kozmetičke tretmane

Koža opečena suncem je upaljena koža, što znači da treba izbjegavati sve proizvode koji bi mogli dodatno upaliti kožu, upozoravaju dermatolozi. Ako se nosite s opeklinama od sunca na licu, odbacite sve tonike, maske za piling lica, lijekove protiv akni i proizvode protiv starenja dok ne počne zacjeljivati.

Oštećenje od sunca može vašu kožu učiniti posebno osjetljivom (da, čak i na proizvode koje svakodnevno koristite) pa biste mogli dobiti osip ili mjehuriće ako nastavite s uobičajenom rutinom. Također, klonite se svih proizvoda koji sadrže lidokain ili benzokain. Sredstva za umrtvljivanje mogu zvučati kao dobra ideja, ali zapravo mogu izazvati zapaljenje kože opečene suncem.

2. Istuširajte se hladnom vodom

Najbrže olakšanje ipak je skok pod tuš. Hladna voda umanjit će vam bolove, a koža će izgledati manje crveno jer smanjuje upalu. Samo pripazite da ne trljate opeklinu ručnikom kad izađete. Na taj ćete način još više poremetiti vašu kožnu barijeru, što trenutno ne želite, objašnjavaju dermatolozi. Umjesto toga, nježno se osušite ručnikom.

3. Napravite hladne obloge od mlijeka

Vjerojatno ste čuli za stavljanje hladnog obloga na opekline od sunca – ali ovaj trik s mlijekom podiže to na sasvim novu razinu. Namočite bilo kakvu krpu, stavite je u zamrzivač na nekoliko sati, a zatim jednostavno oblog nanesite  na kožu kako biste ublažili osjećaj peckanja i crvenila. Ako se nosite s ozbiljno neugodnom ili velikom opeklinom, napravite nekoliko krpica odjednom kako biste jednu uvijek imali pri ruci. Namočena tkanina u mlijeku i pomoći će koži da zacijeli. To je zato što mlijeko sadrži vitamine A i D, koji pomažu obnoviti oštećene stanice, i mliječnu kiselinu, nježni piling koji će pomoći da se mrtva koža odmah oljušti.

4. Hidratizirajte svoje tijelo iznutra

Jeste li ikada primijetili da ste dodatno žedni kada vam je koža nadražena? Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, to je zato što opekline od sunca privlače tekućinu na površinu kože i oduzimaju je od ostatka tijela. Ako pijete više vode nakon opeklina od sunca, osjećat ćete se bolje i spriječit ćete dehidraciju, a samim tim ubrzati proces zacijeljivanja.

 

 

 

 

 

OVAJ ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA.