Kako se zaštititi od respiratornih bolesti? Evo odgovora

Procijepljenost nije dobra, građani nisu zainteresirani za svoje zdravlje dok ne dođe do komplikacija.

FOTO: Zagrebancija.com

U zagrebačkom Hotelu Westin održana je stručna konferencija pod nazivom “Kako se zaštititi od respiratornih bolesti” na kojoj su predstavljeni rezultati procijepljenosti, te zašto i dalje nije dobar odaziv na isto.

FOTO: Zagrebancija.com

– Kao što vidite, respiratorne bolesti su u porastu, ambulante su zatrpane, što je jednim dijelom očekivano, doba godine je kad je naš stil života takav da se zatvaramo u zatvorene prostore, grijemo, slabo provjetravamo. Izašli smo iz razdoblja godine kada smo se intenzivno družili, čestitali, okupljali, što pogoduje prijenosu respiratornih bolesti, jer se one prenose putem zraka, to i je najveći problem u prevenciji, jer zrak svi moramo disati, a nažalost nismo naučili školu i zapamtili ono što je bilo za vrijeme Covida. Kada imamo simptome respiratorne bolesti, ne bi trebali ići na posao, te bi trebali nositi masku, što je škola pandemije koronavirusa – rekao je Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva.

Venus se dotaknuo i cjepiva.

– Protiv respiratornih bolesti ima više različitih cjepiva, oni se nalaze u programu dva, to su cjepiva koja nisu obavezna, ali su preporučena. Uglavnom te respiratorne bolesti, poput gripe, Covida i hripavca, on je nešto malo drugačiji, jer su bebice, koje se tek rode, najugroženije, ali od gripe i Covida su najugroženije starije osobe, u trećoj životnoj dobi, odnosno osobe koje imaju kronične, iscrpljujuće bolesti, a opet znamo da kronične iscrpljujuće bolesti su uglavnom najčešće i najviše prisutne kod starijih osoba. Preporuka je da se svi zaštite – poručio je.

Procijepljenost nije dobra, građani nisu zainteresirani za svoje zdravlje dok ne dođe do bolesti, rekao je Venus. Među njima su i dijabetičari, kojih je oko 20 posto stanovništva, koji bi cjepivom spriječili teže oblike bolesti.

FOTO: Zagrebancija.com

– Trebali bi slušati savjete kompletne struke, to je razlog zašto smo se okupili, da stručnjaci iz raznih područja kažu koliko je važno cijepiti se, educirati se o respiratornim bolestima, i što sve možemo napraviti ako dobijemo respiratornu bolest, da ne bude u teškom obliku, da znamo da se osobe u povećanom riziku mogu besplatno cijepiti, odnosno cijepiti na račun HZZO-a, da se dobro iskomunicira i s liječnicima obiteljske medicine, s epidemiolozima, sa strukom. Što budemo više razgovarali, osobe sa šećernom bolešću će biti osvještenije da se trebaju cijepiti – izjavila je Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Osim Covida i gripe, često se govori i o pneumokoku, kao respiratornoj bolesti.

– Da vas informiram da od jeseni prošle godine u Klinici za plućne bolesti moguće se cijepiti protiv pneumokoka, zahvaljujući našoj odličnoj suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. To je jako važno za naše kronične plućne bolesnike, koji su u velikom riziku od infekcije pneumokokom, ali i od teškog oblika bolesti i svih komplikacija koje takva infekcija nosi. Imamo veliki broj bolesnika s malignim plućnim bolestima, koji su sami po sebi, zbog liječenja, imunosuprimirani, također su u riziku od teškog oblika pneumokokne bolesti – komentirala je Gordana Pavliša, pulmolog.

FOTO: Zagrebancija.com

Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević je puna, svaki dan dolaze novi bolesnici.

– Epidemija gripe doživljava svoj vrhunac, još uvijek smo u uzlaznom trendu gripe, moguće da će brojke u idućim tjednima rasti, već ima puno oboljelih koji dolaze u našu kliniku. Još uvijek ima Covida, među djecom cirkulira respiratorni sincicijski virus, hripavac, neobična epidemija, ali i adenovirus, o kojem se manje priča, ali trenutno imamo epidemiju, i među djecom, mlađima i odraslima, tako da ovog časa zbrinjavamo veliki broj bolesnika koji zahtijevaju bolničko liječenje, a prvenstveno se radi o respiratornim bolestima – kazao je Rok Čivljak, infektolog.

FOTO: Zagrebancija.com

Za neke respiratorne bolesti ne postoji cjepivo, one će uvijek ugrožavati čovječanstvo, zato je važno da se osobe u riziku cijepe, kada je to moguće.