Dimitrije Popović oduševio izložbom Mit mode

FOTO: Zagrebancija.com

Organizator Muzej Mimara u partnerstvu s HDLU-om otvorio je 7. veljače 2024. u
Galeriji Bačva (Trg žrtava fašizma 16) izložbu eminentnog umjetnika Dimitrija Popovića.

Jedan od najznačajnijih suvremenih umjetnika naših prostora, Crnogorac, slikar, kipar i grafičar svjetskog glasa Dimitrije Popović, iza kojeg je više od 50 godina umjetničkog rada, izložbom Mit mode propitkuje nova pitanja o modi, tijelu i materijalnosti.

Središnja misao ove izložbe jest žensko modno tijelo; ono koje je fluidno, metamorfno i
koje je u stalnoj mijeni. Popović precizno uočava tu mijenu i bilježi je svojim raznovrsnim
kombiniranim slikarskim tehnikama – od akrila do crteža – ne bi li dobio kolažnu armaturu ženskog tijela. Primjenom raznovrsnih tehnika, umjetnik oživljava tijelo. Ideja tijela koju
autor ostvaruje u svojim radovima, suprotstavlja dva pojma: unutarnje i vanjsko.

FOTO: Zagrebancija.com
FOTO: Zagrebancija.com

 

 

 

FOTO: Zagrebancija.com

– Moda je jedan od fenomena našeg vremena koji je bitan jer određuje mnoge stvari. Fenomen mode i to zašto sam nazvao izložbu Mit mode govori o tome, ne dakle o mitu o modi nego mit mode jer je moda fenomen koji sam sebe proizvodi. Paradoksalno kazano ona sama sebe ubija da bi dalje živjela. Visoka moda danas pokazuje jedan visoki stupanj estetizacije, erotizacije, dakle Eros je fantastično prisutan i dizajn koji čini zapravo da se tijelo kao spektakl prikazuje. Tu je jedna nova dimenzija mode koja djeluje ravnopravno kao i umjetnost – rekao je slikar Dimitrije Popović.

FOTO: Zagrebancija.com

Izložbu “Mit mode” čini četrdesetak radova slika, crteža i objekata nastalih u posljednje četiri godine, a otvorenju su se autoru pridružili i brojni i prijatelji.

– Drago mi je što sam danas ovdje jer Dimitrije je uistinu izvanredan umjetnik i odličan scenarist za ovakve prilike. Ovaj performans je jedno veoma ugodno iznenađenje, iako ga je on najavio, no izvedba je bila izvanredna. No, to je njegova karakteristika. On uvijek uspije iznenaditi svoje pratitelje – rekao je Veselin Vučurović, posjetitelj izložbe.

FOTO: Zagrebancija.com

– Ovo je proslava mode na Dimitrijev način. Mislim da su svi prezadovoljni s onim što je on nama pripremio. Dimitrije uvijek napravi neki pomak. Nedavno sam i sama sudjelovala u jednom njegovom projektu gdje sam morala odigrati ulogu žene iz Biblije. Nakon što nas je fotograf fotografirao, Dimitrije je na tim fotografijama napravio svoje intervencije. On uvijek ima svoju viziju, svoju intervenciju, svoj naglasak na nešto, jednostavno je jedinstven – rekla je Tihana Harapin Zalepugin, modna agentica.

FOTO: Zagrebancija.com

Osim toga, na otvorenju su izvedena i dva performansa “Modni kavez” Branke Vučetić Atletić i “Ja sam koji jesam“ Josipa Joška Tešije koja su itekako dojmili posjetitelje.

FOTO: Zagrebancija.com

– Performans je fantastičan i mislim da je dostojanstven jedne svjetske izložbe koju nam je večeras Dimitrije predstavio. Napravio je još jedan iskorak, dodir s modom, na jedan originalan Dimitrijev način – komentirao je Ivica Lovrić, gradski zastupnik.

FOTO: Zagrebancija.com

– Ovim opsežnim opusom radova, Dimitrije Popović progovara o svojim razmišljanjima o modi, tijelu, tjelesnosti, ali i razotkriva mitove mode. Što se nalazi ispod kože? Što je u tijelu mode zapravo unutarnje, a što vanjsko? Kako govoriti o tijelu mode? Preispitujući organsku formu (fizičko tijelo) i primjenjujući svoju likovnu intervenciju, stvara se hibridno, metamorfno, fraktalno tijelo. To tijelo ogleda se kao dvostruko: s jedne strane, vidljivo, ranjivo organsko tkivo, a s druge strane, spoj živog i neživog – u potpunosti hibridno tijelo, a takvo tijelo sada posjeduje dodanu estetsku, simboličku i semiotičku vrijednost – napisala je u predgovoru kataloga Petra Krpan.

FOTO: Zagrebancija.com

Izložba Dimitrija Popovića “Mit mode” u zagrebačkom muzeju Mimara može se pogledati do 26. veljače.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA