ZIMA, ZIMA BIJELE ZUBE IMA! Evo na što sve moramo pripaziti, a tiče se zdravlja, vožnje automobila i sezone grijanja!

Kako se zaštititi od hladnoće, kako vožnju prilagoditi zimskim uvjetima, ali i na što pripaziti u sezoni grijanja govorilo se u emisiji Svakodnevica na Jabuci TV

U emisiji Svakodnevica na Jabuci TV gostovali su izv. prof. dr. sc. Branko Kolarić, voditelj Službe za javnozdravstvenu gerontologiju, prometni stručnjak Željko Marušić i profesionalni vatrogasac JVP Grada Zagreba Tomislav Resman. Iako je riječ o tri različite profesije, tema im je bila zajednička – hladnoća.

O preporučenim mjerama zaštite zdravlja starijih osoba od hladnoće govorio je voditelj Službe za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’.

– Preporučuje se izbjegavati izlaganje hladnoći, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima, osobito bolesnici oboljeli od srčanih, endokrinih, respiratornih bolesti te oboljeli od Alzheimerove bolesti i drugih demencija. Odjeća treba biti slojevita, a obuća komotna bez peta zbog sprečavanja padova i ozljeda. Glavu je potrebno zaštititi kapom, ruke rukavicama, te usta prekriti šalom. Potrebno je izbjegavati teži fizički rad koji može uzrokovati ubrzano disanje na hladnoći, npr. čišćenje snijega. Nužno je unijeti dovoljno tekućine, posebice u obliku toplih čajeva i juha te izbjegavati alkoholna pića. U vrijeme hladnih mjeseci nužno je kontaktirati učestalije starije osobe koje bi kod sebe uvijek morale imati svoje osobne podatke – neke od mjera naveo je prof. Kolarić te dodao kako svi jako dobro znamo što je potrebno raditi, međutim iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ žele apelirati da je sve to potrebno primjenjivati u sljedećih nekoliko dana. Također, starijim je osobama poručio da se strpe ako ne moraju izlaziti iz svojih domova.

O vožnji u zimskim uvjetima govorio je prometni stručnjak Željko Marušić.

– Ovo je primjer uvjeta koje treba izbjegavati, ako je ikako moguće. Bez obzira koliko se vi prilagodili zimskim uvjetima, drugi sudionici u prometu mogu izazvati probleme. Važno je prilagoditi vožnju uvjetima i držati razmak. U ovim uvjetima vozite samo ako imate zimske gume, jer vožnja s ljetnim gumama je ‘ruski rulet’. Štednja na zimskim gumama vrlo je nerazumna. Nikako nemojte konzumirati alkohol, no u prometu gora od alkohola mogu biti stimulativna sredstva. Koliko god da se u normalnim uvjetima ne savjetuje da se motor automobila grije, jer to donosi više štete nego koristi, u ovim ga je uvjetima dobro upaliti i pustiti ga da se malo ugrije – kazao je Marušić.

Iako manje poznato, sezona požara počinje zapravo dolaskom zime.

– Građani obično misle da vatrogasci zbog šumskih požara najviše rade ljeti, ali to nije točno. Prava sezona počinje dolaskom zime. U zadnja tri dana imali smo 30 intervencija od čega je 16 povezano sa snijegom i hladnoćom. Od toga, sedam intervencija odnosilo se na uklanjanje snijega s krovova, bilo je sedam požara dimnjaka, jedno uklanjanje nadstrešnice koja je popustila upravo zbog snijega i imali smo jedan lančani sudar. Moram istaknuti kako je u posljednjih nekoliko godina sve manje požara dimnjaka. Kada gori dimnjak, on ima svoj poseban zvuk, čuje se pucketanje, osjeti se neugodan miris, izvana se može vidjeti crni dim, leteće iskre, a nekad i plamen. Upozoravamo, ni slučajno se nemojte penjati na krov ili gasiti plamen vodom, jer može doći do eksplozije – upozorio je Resman.

U tjednu koji je pred nama, snijega i niskih temperatura neće nedostajati, stoga OPREZ!

Emisiju Svakodnevica možete gledati ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom od 20.05 u programu Jabuke TV!