Kako je razmišljao Beuys otkrijte šetajući muzejom

Autor: Maja Gujinović 1/8/2010 13:14

Nakon što je u četvrtak, 7. siječnja, u Muzeju suvremene umjetnosti započeo program pod nazivom ‘Pristup’, namijenjen osobama s posebnim potrebama, ponajprije onima s oštećenjima sluha, iz MSU su najavili i bogati vikend program. Tematska šetnja koja je svake subote i utorka posvećena nekom nekom djelu, autoru ili opusu ove će subote, 9. siječnja, za teme ima Josepha Beuysa, jednog od najutjecajnijih umjetnika 20. stoljeća te slovensku grupu OHO.

‘U obranu prirode’ zove se polusatna šetnja u kojoj će kustosica Iva Rada Janković posjetitelje upoznati s radom umjetnika, njihovim idejama od kojih su mnoge predhodile suvremenim ekološkim pokretima. Osim toga u subotu od 16 do 18 sati i nedjelju od 11 do 13 sati u ciklusu kreativnih radionica za djecu i mlade ‘Kod kuće je najgore’ događati će se dvodnevna radionica nazvana ‘Umjetnost za obući’.

Radionica o modi za mlade o tome kako ‘nositi’ umjetnost

Već veoma popularan i posjećen ciklus kreativnih radionica vikendom u prostoru nazvanom Školica, ovoga puta ponešto je drugačiji i imat će nekoliko nastavaka (prvi dio 9-10. siječnja, drugi 16-17. siječnja) bavit će se modom, namijenjen je za mlade u dobi od 13 do 19 godina a radionice je osmislila i vodi modna dizajnerice Lidija Fištrek. Mladi sudionici potaknuti pojedinim umjetničkim djelima iz postava MSU-a, reinterpretirat će ta djela, stavljajući osobni pečat na novonastali rad. Pomoću digitalnog fotoaparata prenosit će svoj rad u računalo, zatim otisnuti na foliju-preslikač, te zapeglati na bijelu majicu.

Radionica se nastavlja u nedjelju (11 do 13 sati) kad će sudionici završiti svoje crtačke radove i prenijeti ih u tehnici tiska na odjevne predmete, ponajprije na majice. Osim likovnog rješenja, sudionici će osmislit poruke ili slogane koji karakteriziraju određenog umjetnika ili umjetnički pokret ili pak nastaju kao produkt marketinškog promišljanja same teme radionice, koja ima zadaću približiti umjetnost kao reprezentaciju na odjevnom predmetu spremnom za nošenje.

Potrebno je donijeti vlastitu običnu bijelu pamučnu (tzv. T-shirt) majicu, novu ili staru, dok je ostali pribor i materijal osiguran u Muzeju, a sudjelovanje u radionici je besplatno. Zbog ograničenog broja sudionika obavezno je prijaviti sudjelovanje u radionici na eduakcija@msu.hr, najkasnije do 8. siječnja.