Još se ne shvaća vrijednost privatnih fakulteta

Autor: Jelena Jakšić 9/1/2012 13:24

Studirati na privatnom fakultetu u Italiji ili Engleskoj podrazumijeva vrlo visoku razinu znanja koju student jednog od takvih fakulteta mora imati. U Hrvatskoj, sudeći prema razgovoru s građanima, studiranje na privatnom fakultetu sinonim je za lakši i brži put do diplome.

-.-Prt Scr Jabuka TV-.-Osim toga, činjenica je kako si većina hrvatskih građana školovanje na jednom od takvih fakulteta, ne može priuštiti.

No, čini se kako Hrvatska polako, ali sigurno počinje pratiti europske i svjetske trendove te kako privatni fakulteti iz godine u godinu postaju dostupniji sve većem broju ljudi.

– Iako je financijski čimbenik najveći ograničavajući faktor za upis na privatni fakultet, ovaj problem rješava se različitim oblicima kreditiranja, a i činjenica je kako se daje sve veći broj stipendija koje omogućavaju studentima da svoje mjesto pronađu na jedom od privatnih fakulteta – rekla je Iva Biondić, voditeljica studija novinarstva na Veleučilištu VERN.

Znanost ili stručnost?

Osim što predaje na spomenutom Veleučilištu, Biondić također predaje i studentima Sveučilišta u Dubrovniku te ističe kako je važno razlikovati smisao državnog i smisao privatnog fakulteta.

– Ukoliko se odlučite za znanstvenu karijeru svoje mjesto potražit ćete na nekom od Sveučilišta. Privatni fakultet odabrat će oni koji žele jednog dana postati konkurenti na suvremenom tržištu rada – objašnjava Biondić i dodaje kako u Hrvatskoj još uvijek ne postoji dovoljno visoka svijest o kvaliteti koju privatni fakulteti daju svojim studentima.

A čini se kao će vrijeme i u ovom slučaju biti ključno za razumijevanje novonastalih trendova.

– Moramo biti svjesni da u Hrvatskoj privatni fakulteti nemaju tradiciju. Najstariji takav fakultet ima 20 godina tradicije što još uvijek nije dovoljno da bi percepcija o obrazovanju na privatnim fakultetima bila drugačija – zaključila je.