Je li deforestacija u Hrvatskoj jedan od glavnih problema?

Godišnje se u RH zasadi preko 9milijuna stabala

Za život na Zemlji šume su od esencijalne važnosti, a gotovo trećina kopnene površine našeg planeta prekrivena je šumama i šumskim područjima, različitog izgleda, strukture i sastava vrsta. One predstavljaju jedan od najraznovrsnijih i najsloženijih ekosustava u kojem obitava oko 80% kopnenih divljih vrsta.

– Hrvatska je zemlja koja kontinuirano radi na deforestaciji. Na godišnjoj razini sadimo preko 9 milijuna stabala. A ovim putem ističem i povećanje naše ambicije u narednom razdoblju za milijun stabala godišnje – izjavio je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja

Kako bi zaustavila globalnu deforestaciju povezanu s korištenjem proizvoda u Europskoj uniji, Europska komisija je još 2019. godine objavila komunikaciju „Pojačanje djelovanja EU-a za zaštitu i obnovu svjetskih šuma“.

– Povećanom sadnjom i bioraznolikosti doprinosimo svim zadanim ciljevima – nadodao je Ćorić.

Kombinacija deforestacije i klimatske promjene dovode do bujičnih poplava, a to itekako predstavlja veliki problem za šume.

– Izboji lošeg vremena jesu jasna posljedica klimatskih promjena, nažalost nismo ih svjesni do onog trenutka kada se ne dogode nama samima i dok nismo izravno pogođeni. A što se deforestacije tiče, dajemo sve od sebe kako bismo posadili što je moguće veći broj stabala u urbanim područjima- izjavio je ministar.

Opstanak i dobrobit ljudi ovisi o šumama, a njihovo očuvanje odgovornost je svih nas.