Izložbom u Slovenskom domu u Zagrebu započelo obilježavanje Prešernova dana

Osim same izložbe, Slovenski dom organizirao je i niz drugih popratnih manifestacija kako bi obogatio kulturno iskustvo posjetitelja.

FOTO: Zagrebancija.com

Izložbom likovnih uprizorenja Franca Prešerna u Slovenskom je domu u Zagrebu započelo obilježavanje ovogodišnjeg kulturnog praznika posvećenog najpoznatijem slovenskom pjesniku.

France Prešeren bio je slovenski pjesnik, rođen je 3. prosinca 1800. godine u gradu Vrba, koji se tada nalazio unutar Habsburške Monarhije, a danas je dio Slovenije. Prešeren je pisao na slovenskom jeziku i smatra se jednim od najvažnijih književnih figura u povijesti Slovenije.

Njegova poezija obuhvaća različite teme, uključujući ljubav, patriotizam, prirodu i filozofiju. Njegovo najpoznatije djelo je pjesma “Zdravljica”, koja je kasnije postala himna Slovenije. Prešeren je bio važan za razvoj slovenskog jezika i književnosti te je imao značajan utjecaj na slovensku kulturu. Preminuo je 8. veljače 1849. godine.

FOTO: Zagrebancija.com

–  Ove godine smo mu godine namijenili tri programa. Prvi dio kreće danas, otvorenjem ove zanimljive izložbe, njegove vizije umjetnika, jer ga nitko nije naslikao ili fotografirao u vrijeme kada je bio živ, tako da možemo samo nagađati kako je on izgledao – rekla je Agata Klinar Medaković, tajnica Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba.

FOTO: Zagrebancija.com

Slovenci izvan Slovenije često njeguju snažnu emocionalnu vezu s Franceom Prešernom, posebice zbog njegove uloge u oblikovanju slovenskog jezika. Prešeren, utemeljitelj moderne slovenske književnosti, nije samo pjesnik ljubavi i slobode, već i zagovornik korištenja slovenskog jezika u književnosti i umjetnosti.

– Njegova deviza je bila – kada ću se ženiti, tada ću se i slikati, a naziv te izložbe je Keder se bodem ženil, bodeš me slikal. Najvjerniji portret je onaj koji je nastao godinu dana nakon njegove smrti, a napravio ga je Slovenac njemačkog porijekla Hans Goldenstein čija se replika nalazi u našem zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Je li slika prava, ne znamo. Jedan povjesničar umjetnosti tvrdi da je, dok drugi kaže da nije – objasnila je tajnica Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba.

FOTO: Zagrebancija.com

Djeca Francea Prešerna slušaju već u vrtiću, a njegov dan u Sloveniji je nacionalni praznik. U znak sjećanja na najvećeg slovenskog pjesnika, učenici II. OŠ Rogaška Slatina, pod mentorstvom profesorica Matejke Tirgušek i Mojce Pažon Čonžek, zanimljivom predstavom Jesenja iskričavost, odali su počast slovenskom pripovjedaču Ivanu Tavčaru, slovenskoj kulturi i jeziku u najplemenitijem smislu te riječi, budući da je slovenski pripovjedač o Prešernu uvijek govorio s najvećim poštovanjem i divio se njegovu geniju.

FOTO: Zagrebancija.com

Prešern još uvijek živi među nama. Istina je da ga posebno spominjamo povodom njegovog dana. Vjerujem da ste bili u Ljubljani u kojoj je glavni trg posvećen Prešernu gdje se nalazi i njegov spomenik i kada dođete u srce Ljubljane vas tamo dočeka pjesnik i na to smo naravno, jako ponosni. Znam da je nekoliko Prešernovih pjesama prevedeno na hrvatski jezik, ako se ne varam preveo ih je Luko Paljetak. Nadam se da će izložba biti otvorena i za širu javnost – poručila je Matejka Tirgušek, profesorica slovenskog jezika.

Osim same izložbe, Slovenski dom organizirao je i niz drugih popratnih manifestacija kako bi obogatio kulturno iskustvo posjetitelja. Različite umjetničke performanse, predavanja, ili glazbene točke dodatno su obogatile atmosferu i stvorile prostor za dijalog i zajedničko uživanje u bogatoj kulturnoj baštini.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA