DAN CRVENIH HALJINA: Moždani udar je drugi uzrok smrti od kojeg umire svaka peta osoba u Hrvatskoj

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od moždanog udara godišnje oboli između 11.000 i 12.000 osoba, a umire približno 5.000 osoba (3.000 žena i 2.000 muškaraca).

FOTO: Zagrebancija.com

U središtu Zagreba obilježava se Dan crvenih haljina. Crvena haljina simbol je kampanje kojom se želi podignuti svijest o moždanom udaru kod žena koje su u većem riziku od najtežih posljedica nego muškarci, a nerijetko zanemaruju važnost prevencije, poručila je neurologinja Arijana Lovrenčić-Huzjan iz Organizacijskog odbora ove hvalevrijedne akcije.

– Ovo sve organiziramo kako bismo podignuli svijest ženama da brinu o vlastitom zdravlju. Želimo ih potaknuti da uopće razmišljaju o tome s obzirom na to da je prevencija djelotvorna. Želimo im osvijestiti brigu o tome koji su sve čimbenici rizika za nastanak moždanog udara te kako ih možemo spriječiti već sada u najranijoj dobi – rekla je neurologinja Lovrenčić-Huzjan.

FOTO: Zagrebancija.com

Žene imaju dodatne, specifične rizike nastanka moždanog udara koji su nedovoljno prepoznati i nedovoljno liječeni i upravo zato Hrvatsko neurološko društvo i Hrvatsko društvo za spolne razlike u neurološkim bolestima već šestu godinu za redom organiziraju Dan crvenih haljina. Suorganizator ove važne edukativne akcije je i Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

– Želimo skrenuti pažnju na rizike od moždanog udara s kojima su suočene posebno žene . Znamo da od moždanog udara obolijeva dvostruko više žena nego od karcinoma dojke. Znamo da su žene u menopauzi posebno ranjive. Ono što Grad Zagreb želi jest skrenuti pažnju na važnost prevencije, dakle na važnost kretanja, tjelesne aktivnosti, prestanka pušenja i kontrole krvnog tlaka – poručila je Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

FOTO: Zagrebancija.com

Za kontrolu krvnog tlaka, razgovor i savjetovanje građanima su na raspolaganju liječnici neurolozi, a svi koji žele mogu besplatno izmjeriti razinu šećera u krvi, izmjeriti krvni tlak te provjeriti svoj rizik za moždani udar.

– Mjerimo tlak i šećer. Te vrijednosti onda zajedno komentiramo s ljudima ako ih zanima i nakon toga im dajemo neke savjete u slučaju da se trebaju javiti svom liječniku – kazao je neurolog, dr. med. Nikola Blažević.

FOTO: Zagrebancija.com

Istovremeno se odvijao i humanitarni buvljak kojeg organiziraju članice internacionalne humanitarne volonterske organizacije, a na kojem su se prikupljala sredstva za udruge koje se bave aktivnostima, odnosno pomažu djeci s posebnim potrebama i osobama s invaliditetom.

– Mi smo na poziv organizatora organizirali crveni buvljak gdje prodajemo donirane stvari, kako od nas članica tako i poznatih osoba. Tako da su s nama sudjelovali svojom donacijom haljina Mirjana Mikulec, Lana Kos, Borna Kotromanić i ostale poznate osobe. Ova prikupljena sredstva donirat će se Hrvatskoj udruzi za pomoć konjima koja terapeutski djeluje s djecom – rekla je Iva Galić, predsjednica internacionalne humanitarne volonterske organizacije.

FOTO: Zagrebancija.com

Premda se nastanak moždanog udara povećava s godinama, sve se češće događa u mlađoj dobi do 45 godina. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od moždanog udara godišnje oboli između 11.000 i 12.000 osoba, a umire približno 5.000 osoba (3.000 žena i 2.000 muškaraca). Moždani udar je drugi uzrok smrti od kojeg umire svaka peta osoba u našoj zemlji. Najčešći znakovi moždanog udara nastaju iznenada (smetnje govora ili vida, oduzetost ruke ili noge, otežano razumijevanje, gubitak ravnoteže, vrtoglavica, jaka glavobolja, mučnina, povraćanje).

Svečano obilježavanje akcije održat će se 2. veljače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Zvijezde večeri bit će žene koje su preživjele moždani udar, a one će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije koje su za njih izradili hrvatski dizajneri. Stoga u petak, 2. veljače odjenite nešto crveno i podržite javnozdravstvenu kampanju Dan crvenih haljina.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA