Fotografski lov – jedini mogući lov na medvjede

U Zoološkom vrtu grada Zagreba otvorena je izložba fotografija Život s medvjedima

Foto Press materijal

U Hrvatskoj živi 937 smeđih medvjeda. Populacija tih zakonom zaštićenih životinja trenutačno je stabilna. Otkrio je to projekt LIFE DINALP BEAR čiji je cilj dugoročno očuvanje populacije smeđeg medvjeda u sjevernim Dinaridima i jugoistočnim Alpama. Projekt najvećim dijelom financira Europska komisija kako bi na zaštiti medvjeda zajednički djelovale Italija, Austrija, Slovenija i Hrvatska.

Đuro Huber, profesor emeritus na Veterinarskom fakultetu, pojasnio je kako je hrvatska populacija medvjeda dio dinarsko-pindske. Ona živi u devet zemalja – od Slovenije do Grčke. Građane je pozvao na izgradnju novog odnosa prema tim najvećim europskim zvjerima. Dobar primjer za to je izložba fotografija Život s medvjedima otvorena u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Život s medvjedima putujuća je izložba za koju su izabrane najbolje fotografije nastale međunarodnim natječajem Finding Bearings tijekom proljeća prošle godine u okviru projekta LIFE DINALP BEAR. U tom natječaju, posvećenom očuvanju smeđeg medvjeda i njegovu suživotu s čovjekom, sudjelovala su 34 autora iz Slovenije, Austrije, Italije, Poljske, Rumunjske i Hrvatske s 86 fotografija. Autor pobjedničke fotografije na izložbi koja se u Zoološkom vrtu grada Zagreba može razgledati do kraja ljeta, je Lukasz Fijalkowski, fotograf iz Poljske.

Zoološki vrt uključen je u niz projekata koji se bave zaštitom hrvatskih zvjeri, a ugošćavanje izložbe jedan je od načina kojim se podiže svijest javnosti o važnosti njihove zaštite.

Ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba Damir Skok Zagrepčane je pozvao da dio subotnjeg dana provedu u obilasku izložbe fotografija smeđeg medvjeda, a večer gledajući utakmicu Hrvatske i Rusije na Svjetskom nogometnom prvenstvu.