Izdan “Priručnik za voditelje psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji”

Nasilje u obitelji u porastu

Grad Zagreb i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom intenzivno od 2009.g. do danas prepoznaju potrebu provedbe psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji kao zaštitne i sigurnosne mjere u cilju prekida nasilja u obitelji i utjecaja na promjenu nasilničkih obrazaca ponašanja počinitelja nasilja u obitelji. U tom smislu kontinuirano podržavaju Dom Duga u financijskom i logističkom smislu, što je omogućilo da se kvalitetno razvijaju i proširuju.

S radom su započeli prije 12 godina u jednoj smjeni s dvije zaposlene osobe na provedbi psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji. Danas, 12 godina kasnije tri stručnjakinje direktno provode tretman kroz dvije smjene s punim radnim vremenom. Od početka 2020.g. četvrta stručnjakinja provodi obiteljsku i partnersku terapiju za počinitelje nasilja koji su uspješno završili tretman i čije obitelji su voljne uključiti se u daljnji rad na poboljšanju dinamike njihovih odnosa.

Kroz tretmanski centar, od 2009. – prve pol. 2021., prošlo je ukupno 1521 osuđenih počinitelj/ica (m: 76% i ž: 24%). Priručnik koji ćemo promovirati uoči Dana ljudskih prava, rezultat je bogatog iskustva naših stručnjakinja koje su uočile na terenu potrebu za publiciranjem prema stručnoj javnosti stečenog znanja u radu s počiniteljima nasilja ne samo prema partnerici/partneru već i prema drugim
članovima obitelji. Nasilje prema drugim članovima obitelji nažalost je u značajnom porastu (43%).