Započele prijave za energetsku obnovu kuća

Prijave su započele 07.prosinca

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost jučer je uspješno započeo sa zaprimanjem prijava za energetsku obnovu obiteljskih kuća za što su građani pokazali
izniman interes. Podnošenje prijava u sustavu ePrijave omogućeno je jučer u 10 sati, a u nepuna dva sata prijavu za sufinanciranje za neke od mjera energetske obnove podnijela su 8432 građana.

Kako je ranije najavljeno Fond je zbog očekivanog velikog interesa osigurao dodatna sredstva, te ukupan budžet za provedbu ovog javnog poziva iznosi 390 milijuna kuna.

Sredstva su osigurana putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Plana korištenja financijskih sredstava dobivenih od prodaje emisijskih
jedinica stakleničkih plinova.

Zaprimljene prijave bit će obrađivane redoslijedom zaprimanja, dok god bude dostupnih sredstava.
Programom je predviđeno sufinanciranje cjelovite energetske obnove, vanjske ovojnice i stolarije, ali i financiranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.

Za obnovu pojedine kuće je, ovisno o mjerama, moguće od Fonda dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.
Cilj ovog poziva je povećanje broja energetski obnovljenih obiteljskih kuća u Republici Hrvatskoj što će rezultirati uštedom energije i smanjenjem emisije CO 2 , a sve kao dio ostvarenja strateških ciljeva smanjenja potrošnje energije u zgradarstvu.

Smanjenje potrošnje energije u energetski obnovljenim kućama podrazumijeva smanjenje mjesečnih troškova za energente, uz ukupno poboljšanje kvalitete života. Nadalje,
planiranje i provedba ovih aktivnosti podrazumijeva i angažman lokalnih tvrtki i stručnjaka odnosno potiče gospodarsku aktivnost, te povećava tržišnu vrijednost obnovljenih nekretnina.