Iz Vodoopskrbe ističu da vode ima dovoljno unatoč suši

Ova suša mogla bi biti najgora u posljednjih 500 godina

Hrvatska se kao i cijela Europa suočava s katastrofalnom sušom. Unatoč kiši koja je pala zadnjih dana, izgledno je da će ovo sušno razdoblje biti jedno od najgorih u posljednjih pola tisućljeća. S obzirom na to da se sve više osjećaju posljedice suše, mnogi se pitaju kakvo je stanje s količinom vode na zagrebačkim vodocrpilištima.

Prošloga tjedna iz HSLS-a su pozvali zagrebačku vlast da se hitno uvedu redukcije vode prvoga stupnja kako opskrba vodom ne bi došla u pitanje. Ipak, direktor Sektora vodoopskrbe, Marko Blažević, ističe kako zasad opskrba vodom nije upitna te naglašava kako su se u Vodoopskrbi na vrijeme pripremili na sušno razdoblje. Blažević napominje da su još početkom godine poduzeli odgovarajuće mjere da se osigura dostatna količina vode. Što se tiče budućeg razdoblja, teško je prognozirati, ali ni  redukcije vode nisu isključene ako se nastavi sušno razdoblje, upozorava Blažević.

Direktor Sektora vodoopskrbe osvrnuo se i na navode saborskoga zastupnika Klasića koji je upozorio na potencijalno onečišćenje zagrebačkih voda na pojedinim lokacijama. Blažević je istaknuo da oni redovito vrše kontrole kvalitete vode te da nema mjesta brizi.

Blažević je zaključio da je zasad situacija s količinama vode u Zagrebu pod kontrolom. Prema potrebi uvodit će se mjere štednje.

Iz Vodoopskrbe su najavili i da je izgledno da će doći do korekcija cijena, odnosno vjerojatno je da će računi za vodu rasti. Naime, s početkom sljedeće godine uvodi se nova naknada na zahvaćenu vodu te je realno očekivati da će s tom naknadom i računi građana biti veći. Blažević je na koncu istaknuo da su cijene opskrbe vodom u Zagrebu još uvijek relativno niske u odnosu na europski prosjek.