IZ SIGETA PORUČUJU: ‘Na javnoj raspravi za izmjenu GUP-a bit ćemo žestoki!’

Inicijativa 'Ne damo Siget' održala je prvo javno okupljanje, kao znak mirnog prosvjeda, protiv izgradnje poslovnog kompleksa u njihovom naselju. Iz Inicijative ističu kako su razočarani optužbama da njihova borba ima politički cilj

Oko tisuću građana Sigeta potpisalo je peticiju kojom, od Grada, traže obustavu izgradnje na zelenoj površini.

– Podršku su nam došli dati ljudi iz različitih stranaka, susjedi, razne inicijative, ali i branitelji, na što smo posebno ponosni. Cilj nam je da još jednom stavkom pokušamo spriječiti da se dalje radi na izgradnji poslovnog objekta – izjavila je Gordana Pasanec, članica VMO Siget.

Za isti cilj bori se i arhitektica Ana Oršolić, koja je i sama stanovnica Sigeta.

– Po mom mišljenju, natječaj je raspisan samo zbog tog dućana i to je ona faza koja će se graditi. Također, jedna od ovih kuća je već srušena, a to su prve kuće koje su se planski gradile u Novom Zagrebu, u vrijeme kada je izgrađen Brodarski institut. Sada su vjerojatno u nekom otkupu i već su se počele rušiti, kako bi se tom mjestu, po prvonagrađenom natječajnom radu, izgradilo ogromno parkiralište i trgovački centar s parkiranjem u prizemlju i dućanom na katu – dodala je Oršolić.

Stanovnici, okupljeni na mirnom prosvjedu, ističu kako im navedeni objekti nisu potrebni. Od početka njihove borbe protiv betonizacije Sigeta, koja traje više mjesec dana, stanje se nije poboljšalo.

– Razočarani smo izjavom gospođe Sanje Cvjetko Jerković, koja je rekla kako je ovo politička manipulacija stanara Sigeta. Jako nam je žao zbog te izjave jer, Tomislav Vukoja i ja smo, prije svega stanari i građani, a to što smo ušli u Vijeće mjesnog odbora daje nam samo dodatni poticaj da nešto napravimo više. Sljedeći korak nam je da do 20. kolovoza prikupljamo drugi dio peticije i onda ćemo ih urudžbirati da uđu u prvu sjednicu Skupštine, odnosno da uđu u proceduru. Javna rasprava za izmjenu GUP-a započinje 12. rujna, a tu ćemo biti žestoki i nećemo se dati – zaključila je Pasanec.