Imaju iskustva, ali žene s 40+ poslodavci ne žele

Autor: Maja Jurišić 9/24/2013 16:14

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji je obilježen 22. rujna u sjećanje na ubijene Ljiljanu Hvalec, Hajru Prohić i Gordanu Oraškić, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova ovoga je utorka održalo tematsku sjednicu. Tema je bila diskriminacija žena na područjima zapošljavanja i rada, o čemu je članove Povjerenstva podrobnije izvijestila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, istaknuvši kako je čak 60 posto pritužbi koje godišnje zaprima upravo iz toga područja.

– Žene se pri zapošljavanju diskriminira višestruko, počevši od toga da ih se na intervjuima za posao ispituje jesu li ili kada misle postati majke, potom pri određivanju plaće i kod napredovanja u daljnjoj karijeri. A posebno moram naglasiti kako je sto posto pritužbi koje smo primili o seksualnom uznemiravanju na poslu, pristiglo od žena – kazala je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Uz trudnice i majke diskriminaciji su podvrgnute i žene starije od 40 godina.

– Ukoliko su dobile otkaz, te žene više nitko ne želi zaposliti jer su, kako tvrde poslodavci, prestare. Iako one više nemaju malu djecu, iako imaju nevjerojatno radno iskustvo, poslodavci ih smatraju starim i rijetko ili gotovo nikako ne zapošljavaju. Upravo zato, CESI već dugo vremena provodi radionice za nezaposlene žene na kojima one, koju se se našle u takovoj situaciji, rade na svom samopouzdanju, na svojim kvalitetama i nekim drugim vrijednostima kako bi ih na što bolji način prezentirale poslodavcima – istaknula je Anamarija Tkalčec iz CESI-ja.

Sudionici sjednice dotaknuli su se i ugovora o radu na određeno vrijeme istaknuvši kako je riječ o obliku ugovora zamišljenom kao iznimka, a danas je nažalost postao pravilo.

– Funkcija toga ugovora trebala je biti uređenje odnosa kada je riječ o poslu koji se obavlja na kraći vremenski period, a danas je postao uobičajena praksa koja služi manipuliranju s radničkim pravima – kazala je Željka Antunović, članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Uz pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, te predstavnicu Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, sjednici su prisustvovale i predstavnice drugih nevladinih udruga koje djeluju na području ravnopravnosti spolova, kao i predstavnici državnog inspektorata te hrvatske udruge poslodavaca i Obrtničke komore Zagreb. Povjerenstvo je dogovorilo da će kroz svoje aktivnosti marljivo raditi na tome da se popravi položaj žena na tržištu rada.