Hrvatski političari reagirali na rezultate izbora u Bosni i Hercegovini

Hrvatski političari složni su da je izborna reforma u Bosni i Hercegovini pitanje koje se prvo mora staviti na stol kada Bosna i Hercegovina bude tražila status kandidata Europske unije

U Bosni i Hercegovini održani su još jedni opći izbori. Željko Komšić ponovno je, po četvrti put postao hrvatski član Predsjedništva. Negativne reakcije iz Hrvatske ne prestaju stizati. U ocjenjivanju izbora u BiH nelegitimnima ujedinjeni su političari i s ljevice i desnice.

Hrvatski premijer Andrej Plenković upozorio je kako je ponovno došlo do preglasavanja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

-Borjana Krišto je u Livnu u srijedu bila pobjednica kada je riječ o izborima hrvatskog člana Predsjedništva. Riječ je o glasačima iz reda hrvatskog naroda, tu nema dilema. Došlo je ponovno do preglasavanja gdje su iskoristili prigodu građani BiH, mahom pripadnici bošnjačkog naroda, koji su iskoristili biračko pravo i glasali za Željka Komšića. Smatramo da je to loše. To je jako nezdrava poruka za odnose između konstitutivnih naroda. To se dogodilo četvrti put od 2006., što znači da u razdoblju od 20 godina, 16 imamo hrvatskog člana predsjedništva kojeg nisu izabrali Hrvati u BiH. Nema plastičnijeg načina da opišem koliko je to loše i nepravedno- izjavio je hrvatski premijer nakon izbora.

Nešto oštriji bio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

-Ovo je fijasko i sramota, ovo je spomenik hrvatske pasivnosti, traljavosti i kukavičluka. Ja ću izvršavati svoju dužnost, ali u ovom naporu trebam saveznike. Opet je izabran Komšić. Ja godinu i pol dana pokušavam vikati o ovoj temi. Uspiješ, vidiš da postoje planovi da se Hrvati marginaliziraju. Što je napravio Schmidt? On je zadnji dan donio neku odluku kojom je spasio Hrvate. Nigdje u tim odlukama nema reference na slučaj Ljubić zato što bi to značilo da treba maknuti Komšića. Igrao je neke podzemne štakorske igrice – izjavio je Zoran Milanović.

Milanović je ponovio i ono što govori od početka mandata, a to je da u u izbornom zakonu BiH nema političke reprezentativnosti.

-Hrvatima je smrtna kazna, u političkom smislu, komutirana u doživotnu robiju i to mi moramo slaviti. Ali, ovo je katastrofa za hrvatsku vanjsku politiku, ovo je kvislinško ponašanje. Hrvati su imali jednu kandidatkinju, izašli su u dobrom broju i nisu uspjeli prevladati. Nema pomoći. Sljedeće četiri godine Zagreb će ili stati iza prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda ili Hrvata tamo više neće biti- dodao je Milanović.

Ministar vanjskih poslova, Gordan Grlić Radman također je komentirao rezultate izbora.

-Opet izražavam naše nezadovoljstvo preglasavanjem Hrvata koje šteti odnosima u BiH. Već četvrti put po redu je Komšić izabran glasovima bošnjačkoga naroda a vodi se kao hrvatski član predsjedništva, to će i dalje ostati veliki teret u našim odnosima jedna mrlja – izjavio je Grlić Radman.

Grlić Radman je i uoči izbora komentirao kako je izborni zakon BiH nelegitiman.

-Bez izborne reforme, predstojeći izbori, temeljeni na postojećem izbornom zakonu, bili bi nelegitimni i nastavio bi se izborni inženjering na štetu Hrvata BiH. Cilj službenog Zagreba i dalje je isti: stabilna, funkcionalna država u kojoj sva tri konstitutivna naroda uživaju svoja legitimna politička prava, čvrsto napreduje na europskom putu i da na kraju postane članica Europske unije- izjavio je Grlić Radman uoči izbora u Bosni i Hercegovini.

Grlić Radman je bio nešto optimističniji oko odluke Christiana Schmidta.

-Put do konačnog uspjeha je trnovit, ali ako pogledate da do 2002. godine do sada nije učinjeno ništa, da je tada bilo tih napora, ne bismo bili u ovoj situaciji u kojoj smo sada. Ovo je veliki korak. Hrvati nisu gurnuti u političku ropotarnicu. Bez HDZ-a se ne može formirati vlast. Broj izaslanika je povećan na 23, vremenski rokovi su drugačije određeni, to je već jamac opstanka u BiH- dodao je Grlić Radman.

Izbore su komentirali i hrvatski europarlamentarci i ponovni izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva ocjenili kao poraz vladavine prava.

-Komšić je anomalija izbornog sustava, ali treba voditi računa o činjenici da je izabran već četvrti put. Sigurno da nije sugovornik koji će promijeniti poziciju Hrvata u BiH, ali treba mijenjati okolnosti u kojima će na idućim izborima doći do promjene- izjavio je europarlamentarac Tonino Picula.

HDZ-ov europarlamentarac Tomislav Sokol, također je izbor Željka Komšića ocijenio nelegitimnim.

-Da bi se osigurala stabilnost u toj državi, prioritet je prevladati političku krizu u kojoj se Hrvatima kao konstitutivnom narodu nameću nelegitimni predstavnici na razini Predsjedništva BiH i Doma naroda parlamenta Federacije BiH. Pitanje zaštite Hrvata u BiH pitanje je očuvanja temeljnih europskih vrijednosti poput vladavine prava, ali i ključ stabilnosti ovog dijela Europe- izjavio je Sokol.

Hrvatski političari složni su da je izborna reforma u Bosni i Hercegovini pitanje koje se prvo mora staviti na stol kada Bosna i Hercegovina bude tražila status kandidata Europske unije.

* članak napisan uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Programa ugovaranja novinarskih radova u elektroničkim publikacijama