U Velikoj Gorici obilježen Dan ružičaste vrpce

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a prve listopadske subote obilježava se Dan ružičaste vrpce. Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije tim je povodom organizirala humanitarnu akciju „Dan ružičaste vrpce”. Đurđa Dehin, predsjednica Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije istaknula je važnost poznavanja pravilnog samopregleda za pravovremeno prepoznavanje karcinoma dojke. Zbog toga, udruga provodi edukacije za mlade o samopregledu i raku dojke u srednjim školama.

„Želimo potaknuti što više žena na prevenciju raka dojke. Činjenica jest da je to bolest od koje žene najčešće obolijevaju, a veliki broj njih i umire. Činjenica jest i da su žene pomalo neodgovorne i ne odazivaju se na preventivne mamografske preglede. Unatoč nacionalnom programu ranoga otkrivanja raka dojke i programu kojega provodi naša Udruga, odaziv nije onakav kakav bi trebao biti!“, kaže Đurđa Dehin, uz poruku ženama da preventivni mamografski pregled trebaju shvatiti kao “od Boga darovan pregled”.

https://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti/6932/obiljezen-dan-ruzicaste-vrpce

Danu ružičastih vrpca nazočio je zamjenik župana Ervin Kolarec, koji je istaknuo kako je ponosan na suradnju Zagrebačke županije i Udruge edukacijom protiv raka dojke. “Zagrebačka županija izdvaja značajna sredstva za rad Udruge”, poručuje Kolarec. Gradska vijećnica grada Velike Gorice Ivana Belošević naglasila je solidarnost sa ženama koje se suočavaju s rakom dojke.

Nošenjem ružičastih vrpci i šetnjom kroz grad želi se skrenuti pozornost na izuzetnu važnost ranog otkrivanja raka dojke jer se 90 % oboljelih može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju. Poruka je jasna. Misli na sebe, jer samo rano otkriven rak dojke, uspješno se liječi.