Hoće li 2017. biti sudbonosna godina za Holding?

Autor: Marin Knezović 7/5/2015 23:45

2017. u Rumunjskoj će biti završen od sada najmoćniji laser, u Francuskoj bi se trebalo održati svjetsko prvenstveno u rukometu, konačno bi morali postati dostupni svi dokumenti vezani za ubojstvo američkog predsjednika J. F. Kennedyja. A u Zagrebu? U Zagrebu gradskom komunalnom poduzeću Zagrebačkom holdingu 2017. stižu na naplatu 2007. godine plasirane obveznice vrijedne 300 milijuna eura.

Po današnjem tečaju tih 300 milijuna iznosi oko 2.259.000.000 kuna. Ove 2015. proračun Grada Zagreba iznosi oko 6.630.000.000 kuna. Prema tome te 2017. Grad i njegovo poduzeće Zagrebački holding morali bi samo na isplatu obveznica potrošiti iznos koji je veći od jedne trećine današnjeg gradskog proračuna! U pravilu, stare se obveznice zamjenjuju novima, to jest novcem skupljenim izdavanjem novih obveznica isplaćuju se stare. Drugo je rješenje podizanje bankovnog kredita za isplatu dospjelih obveznica.

2017. pojedinci doživljavaju kao sudbonosnu za Zagrebački holding. Neće biti sredstava za isplatu dospjelih obveza pa će velika gradska komunalna tvrtka završiti u stečaju. Smeće se neće odvoziti, naglo će porasti cijene drugih gradskih komunalnih usluga dok će ulaganja u iste posve stati. Takav scenarij je malo vjerojatan. Uprava Holdinga će pokušati, kao što se to u pravilu čini, stare obveznice isplatiti izdavanjem novih. Problem je samo u tome pod kojim će uvjetima do toga doći.

2007. Holding i gospodarstvo Grada Zagreba izgledali su vrlo obećavajuće. Gospodarski rast, utemeljen na brzo rastućoj građevnoj djelatnosti i obilju novca koje po svojoj prirodi privlači svaki glavni grad, vjerojatno neće moći biti 2017. u onoj mjeri bitan dio procjene ulagača kao što je to bio slučaj 2007. Doduše banke i ostale financijske institucije pune su novca kojeg ne znaju gdje bi uložile. Državne obveznice kao i one gradova i drugih lokalnih tijela činile su se kao sigurna ulaganja dok se sjena stečaja nije počela nadvijati i nad njima (Detroit, Grčka, Portorico itd.).

Isto tako i previranja u Zagrebačkom Holdingu neće ostati bez utjecaja na vrijednost potencijalnih obveznica kao i na godišnje kamate koje će se na njih morati plaćati. Kako ekipi iz Deutshe Bank objasniti kako je na čelu skupštine Holdinga osoba osumnjičena za korupciju i koja je zbog toga bila pritvarana? Uh, pa to vam je u Hrvatskoj tako čest slučaj…  Predsjednica Uprave? Da, to je bivša tajnica bivšeg predsjednika Uprave također optuženog za korupciju. Čujte, gospođa ionako zna sve važnije mejlove i brojeve telefona pa nam se to učinilo zgodnim… Druga članica Uprave? Da, da nevjenčana je supruga gradskog pročelnika za financije i člana skupštine Holdinga. Pazite oni ionak svake večeri kontaktiraju dok pročelnik prije spavanja gleda Englesku ligu, a gospođa čita ‘Anđeliku markizu Anđelu’. Pošto nam to olakšava i ubrzava komunikaciju unutar firme… 

Sve ovo prethodno navedeno vjerojatno neće spriječiti izdavanje novih obveznica, no svaka sumnja na korupciju čini potencijalnim ulagačima ulaganje rizičnijim. To znači bitno veće kamate na obveznice i izvlačenje dodatnih milijuna iz džepova građana. Kada pričamo o Gradonačelnikovim kadrovskim igrama u gradskom komunalnom poduzeću i to moramo imati na umu.