HNK ZAGREB: Dodjela godišnjih nagrada za najbolja umjetnička ostvarenja

U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu ovih je dana održana tradicionalna dodjela godišnjih nagrada za najbolja umjetnička ostvarenja u protekloj sezoni. Nagradu Mila Dimitrijević za najbolju žensku ulogu u dramskoj predstavi dobila je Jadranka Đokić, za ulogu Klare u predstavi Miroslava Krleže “Leda”: Ova nagrada mi je poticaj. Llaru sam upoznala sa svojim profesoricama Nebom Rošić i Koraljkom Hrs, koja nas je napustila. Njoj posvećujem ovu nagradu jer je taj rad bio posebno dragocijen za mene. Zahvalna sam Nenni Delmestre i Franki Perković, koje su me vidjele u ulogama i želim nam uspješnu i sljedeću sezonu – istaknula je naša poznata glumica Jadranka Đokić.

Nagradu Mila Dimitrijević za najbolju mušku ulogu dobio je Dušan Bućan za ulogu u predstavi Don Juan: Hvala. Moram priznati da mi je iznenađenje ova nagrada, vrlo mi je draga, za ulogu koju sam radio s velikim veseljem. Još tada sam rekao, ne sjećam se kad sam zadnji put dolazio na probe toliko sretan, a odlazio još sretniji iako je bilo strahovito naporno. Zahvaljujem se svojim kolegam, žiriju. Hvala – ponosno će Bućan.

Nagradu Oskar Harmoš za ostvarenje u baletnim predstavama osvojio je Yuhu Joshioki, a nagradu Ana Roje dobila je Atina Tanović za ulogu Mirze u predstavi Spartak koja je tom prilokom izjavila: Kao prvo, hvala žiriju na ovoj nagradi koja je veliko priznanje i motivacija za dalje. Hvala baletnoj direkciji, hvala baletnim majstorima koji su radili sa mnom, koreografima na ukazanom povjerenju. Hvala mojim najbližima koji su uvijek uz mene, obitelji i prijateljima, uz najteže trenutke, a svi koji se bavimo ovim poslom znamo da to baš i nije lako. 

Nagradu Vladimir Ruždjak za najbolja ostvarenja u opernim predstavama dobio je bas bariton Ozren Bilušić, a nagradu Marijana Radev dobila je sopranistica Mariji Kuhar Šoša: Nakon ovakvih riječi samo se želim povući u 414, vježbat, nastaviti jer pjevač treba trajati. Ovo je moja 19 godina na daskama HNK, bilo kao vanjski, sad moram s velikom srećom reći u svojoj kući, kao dio ansambla. Moj pjev, moj glas, to nije samo moje, to je od ovog ansambla, iza mene stoje prekrasni ljudi, kao i moj kolega Ozren Bilušiić, koji će sada primiti nagradu, koji nas čine boljima. I glumci i plesači i publika i kritičari i teške riječi i lijepe riječi, sve je to nešto što čini umjetnika. – kazala je Marija.

Osim toga, na svečanosti su Ksenija Marinković i Nina Violić dobile status nacionalnih prvakinja Drame Hrvatskog narodnog kazališta koji im je na prijedlog uprave Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu dodijelilo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

ČLANAK JE SUFINANCIRANA SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA