Dodijeljena nagrada Višnja Machiedo

Svečano je dodijeljena nagrada Višnja Machiedo, nagrada Hrvatskog P.E.N. centra za književnu esejistiku za prošlu godinu. Dobitnik nagrade je Zdravko Zima, za knjigu “Putnik s lažnim pasožom”.

– Nagrada je pokazatelj da ono što radimo nije sasvim beznačajno, jer živimo u svijetu u kojem je književnost potisnuta u drugi plan na račun digitalne civilizacije. Ako nagrada nosi ime Višnje Machiedo i ako su je dobili autori kao što su Marko Grčić, Viktor Žmegač, Morana Čale i Slobodan Šnajder, onda su razlozi za zadovoljstvo višestruki.

U završnom glasovanju bila su tri književna djela, no pobijedilo je ono Zdravka Zime…

– Ovo je deseta godišnjica, ustalio se način izbora naših nagrađenika. Pokazalo se da smo uspjeli iznijedriti jedan specifični pristup eseju kao žanru u kojem su se prepoznali mnogi naši viđeni esejisti, poput Viktora Žmegača, Ingrid Šafranek, Zime ili Slobodana Šnajdera. Samo kad sam spomenula ova četiri autora, možete vidjeti raznolikost, rekla je Sibila Petlevski, članica Povjerenstva nagrade Višnja Machiedo.

Riječ je o vrlo zahtjevnoj proznoj vrsta koja obrađuje različite tematike

– Esej može biti mnogostruk, može imati svakolike karakteristike svoje forme, ali ono što ga čini jedinstvenim je da erudicija ne smeta pasionantnom predstavljanju izbora tema, a za to je Zima majstor. Majstor je esejističke forme što je dokazao brojnim svojim knjigama, a ona nagrađena knjiga pogađa srž njegove vještine pisanja ogleda zbog toga što sadrži duktus, potez perom majstora esejističkoga žanra.

Zima svojim djelom pogađa i emotivnu i intelektualnu stranu čitatelja, zaključila je Petlevski.