Dodijeljena nagrada Višnja Machiedo

Svečano je dodijeljena nagrada Višnja Machiedo, nagrada Hrvatskog P.E.N. centra za književnu esejistiku za prošlu godinu. Dobitnik nagrade je Zdravko Zima, za knjigu “Putnik s lažnim pasožom”.

– Nagrada je pokazatelj da ono što radimo nije sasvim beznačajno, jer živimo u svijetu u kojem je književnost potisnuta u drugi plan na račun digitalne civilizacije. Ako nagrada nosi ime Višnje Machiedo i ako su je dobili autori kao što su Marko Grčić, Viktor Žmegač, Morana Čale i Slobodan Šnajder, onda su razlozi za zadovoljstvo višestruki.

U završnom glasovanju bila su tri književna djela, no pobijedilo je ono Zdravka Zime…

– Ovo je deseta godišnjica, ustalio se način izbora naših nagrađenika. Pokazalo se da smo uspjeli iznijedriti jedan specifični pristup eseju kao žanru u kojem su se prepoznali mnogi naši viđeni esejisti, poput Viktora Žmegača, Ingrid Šafranek, Zime ili Slobodana Šnajdera. Samo kad sam spomenula ova četiri autora, možete vidjeti raznolikost, rekla je Sibila Petlevski, članica Povjerenstva nagrade Višnja Machiedo.

Riječ je o vrlo zahtjevnoj proznoj vrsta koja obrađuje različite tematike

– Esej može biti mnogostruk, može imati svakolike karakteristike svoje forme, ali ono što ga čini jedinstvenim je da erudicija ne smeta pasionantnom predstavljanju izbora tema, a za to je Zima majstor. Majstor je esejističke forme što je dokazao brojnim svojim knjigama, a ona nagrađena knjiga pogađa srž njegove vještine pisanja ogleda zbog toga što sadrži duktus, potez perom majstora esejističkoga žanra.

Zima svojim djelom pogađa i emotivnu i intelektualnu stranu čitatelja, zaključila je Petlevski.

Zdravko Zima hrvatski je publicist, esejist i književni kritičar. Rođen na otoku Krku, studirao je sociologiju i jugoslavistiku. Bio je novinar i kolumnist kulturnih i društvenih rubrika mnogim novinama, uređivao je časopise “Most/The Bridge”, “Lettre Internationale” i “Cicero”. Za tisak je priredio knjige niza autora (Nedjeljko FabrioIrena VrkljanVeselko Tenžera…)

Hrvatski P.E.N. centar je dio međunarodne organizacije poznate kao P.E.N. International. P.E.N. International je najstariji i najugledniji svjetski književni i humanitarni klub osnovan 1921. godine, a cilj mu je promicanje intelektualne suradnje i razumijevanja među narodima te promicanje slobode izražavanja i zaštite ljudskih prava pisaca diljem svijeta.

Hrvatski P.E.N. centar je hrvatska sekcija P.E.N. International i okuplja književnike, pjesnike, esejiste i druge književne stvaratelje koji dijele zajednički interes za promicanje slobode izražavanja, kulture dijaloga i zaštite prava pisaca. Članstvo u P.E.N. centru često obuhvaća istaknute književne stvaratelje, ali organizacija također potiče i podržava mlade i perspektivne autore.

Osnovne aktivnosti Hrvatskog P.E.N. centra uključuju organizaciju književnih susreta, tribina, promocija knjiga te sudjelovanje u međunarodnim projektima P.E.N. International. Također, P.E.N. centri širom svijeta, pa tako i Hrvatski P.E.N. centar, često se bave pitanjima ljudskih prava, posebice prava pisaca, te izražavaju solidarnost s kolegama koji su suočeni s represijom ili prijetnjama zbog svojeg književnog rada.

OVAJ ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA.