Greenpeace prozvao INA-u i Vladu zbog curenja metana s plinskih platformi

Aktivisti Greenpeace prosvjedovali su ispred zgrade INA-e u Zagrebu. Otkrili su nam i kojim povodom…

– Još od potonuća plinske platforme Ivana D u sjevernoj Jadranu, mi smo u više navrata apelirali na INA-u i na Vladu, da ispita sve platforme na moru, uključujući i na moguće istjecanje metana, no do danas, dvije i pol godine kasnije, mi još nismo dobili njihov odgovor, rekla je Petra Andrić, programska voditeljica udruge za zaštitu prirode.

Greenpeace je iz povjerljivih izvora dobio podatke o povišenim koncentracijama metana na plinskim platformama na sjevernom Jadranu, zbog čega su i slali apele Vladi i INA-i.

– Zabilježene su koncentracije više od 100 ppm-ova na svim promatranim platformama, na njih devet. Na svih devet je više od 100 ppm-ova, a na tri od njih su više od 400,500 pa čak i 1500 ppm-ova, odnosno dijelova na milijun. Metan je glavni sastojak fosilnog plina, znamo iz brojnih prijašnjih istraživanja, iz Europske unije i svijeta, da plin curi, da metan curi, prilikom crpljenja, transporta i korištenja fosilnog plina. No, nažalost, to fosilnoj industriji ide pod normalno.

Cijela Europa, a samim time i Hrvatska, obvezala se smanjiti korištenje fosilnih goriva, što je i u budućim planovima…

– Hrvatska je potpisnica globalne deklaracije o metanu čiji je cilj smanjivanje emisija metana za 30 posto do 2030. godine. Također, u izradi su europski propisi za smanjenje, za reguliranje metana u energetskom sektoru. Sve te mjere su nužne, ali na njih treba gledati kao na prijelazno rješenje, do potpunog otklona od svih fosilnih goriva pa tako i plina. S fosilnim plinom u Europskoj uniji trebamo raskrstiti do 2035. godine. To podrazumijeva da ne ulažemo više u novu plinsku, fosilnu infrastrukturu, nego da sva ulaganja idu u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, a u Hrvatskoj pogotovo energiji sunca.

Aktivisti Greenpeacea su ispred zgrade INA-e postavili trometarski prikaz plinske platforme od kartona koja prikazuje ispuštanje metana u atmosferu…

– Riječ je o plinskim platformama koje se nalaze na sjevernom Jadranu. Došli smo do podataka da su na devet ispitanih platformi pronađene povišene koncentracije metana. To znači da INA i Vlada moraju, mi ih još jednom pozivamo, da temeljito ispitaju sve platforme na moru, da budu transparentni oko toga, od kuda te emisije, jesu li one rezultat ispuštanja metana zbog tehnoloških procesa, ili je riječ o kvarovima, o nekoj vrsti curenja. Kad se to ispita, trebaju se poduzeti sve potrebne mjere da do toga ne dolazi ponovno.

Zaključuje, potrebno je u najvećoj mogućoj mjeri spriječiti curenje metana, te se okrenuti obnovljivim izvorima energije.