Gradonačelnik Tomašević prestavio nove podzemne spremnike i nove značajke aplikacije “RazvrstajMojZG”

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet predstavili su nove podzemne spremnike za otpad na Ilirskom trgu. Još jedan set podzemnih spremnika postavljen je na Kaptolu.

“Prošlo ljeto smo preko zagrebačkog Holdinga pozvali zainteresirane tvrtke da postave svoje podzemne spremnike na nekoliko lokacija u gradu Zagrebu i javilo se nekoliko tvrtki. Prvi je bio set od tri podzemna spremnika u Masarykovoj ulici. Ovih dana čekali smo da i druge dvije zainteresirane tvrtke dostave svoje podzemne spremnike s pripadajućim čip karticama kako bi i oni bili ugrađeni ovdje na Ilirskom trgu. Isto tak i na Kaptolu. Tako da je sada devet podzemnih spremnika na tri lokacije u sklopu ovog pilot projekta u funkciji i koriste ih građani za odlaganje otpada”, kazao je gradonačelnik Tomašević.

Spremnici su volumena tri kubna metra. Jedan je namijenjen za odlaganje miješanog komunalnog otpada, drugi za biootpad, a treći je za papir, plastiku i metal.

“To je novost da ćemo ići na suhe reciklante, odnosno papri, plastiku i metal. Cilj je da podzemni spremnici, ovi koji će se krenuti ugrađivati od strane Grada od kolovoza da zamijene zelene otoke. Tako da nećemo imati samo zamjenu spremnika, odnosno sustava plavih ZG vrećica u središtu grada koje se jednom dnevno mogu odložiti osim nedjeljnom, nego će taj sustav zamjene. Uz to podzemni spremnici će zamijeniti sustav zelenih otoka u središtu grada”, poručio je Tomašević.

Osvrnuo se na podzemne spremnike postavljene u Masarykovoj ulici 1. listopada prošle godine. “Jedan spremnik je volumena jedan kubni metar namijenjen odlaganju biootpada te su dva spremnika volumena tri kubna metra namijenjeni odlaganu miješanog komunalnog otpada. Budući da se pokazalo u Masarykovoj ulici upravo na tom pilot projektu da je dovoljan jedan spremnik za radijus korisnika koji koriste podzemne spremnike odlučili smo se za jedan od ovih tri podzemnih spremnika da bude za suhe reciklatne, odnosno za papir, plastiku i metal”, objasnio je gradonačelnik.

Najavio je postavljanje podzemnih spremnika na drugim lokacijama u središtu grada sredinom kolovoza. “Sljedeći mjesec kao što isto tako znate počinje ugradnja 150 podzemnih spremnika koji su nabavljeni putem javne nabave. Počet će ugradnja još 24 spremnika već u kolovozu. Znači šest setova po četiri podzemna spremnika će biti ugrađeni na sljedećim lokacijama u kolovozu: prilaz Đure Deželića 38, Andrije Hebranga 22, Branimirova 5, Križanje Jukićeve i Savske ulice, Krajiška 9 te Trg Republike Hrvatske 7. Nakon kolovoza u rujnu i listopadu ide gradnje na ostalim lokacijama kako će se dostavljati podzemni spremnici koji su kupljeni”, rekao je Tomašević.

Podzemni spremnici će biti postavljeni na četrdesetak lokacija. Na svakoj od tih lokacija bit će setovi od tri podzemna spremnika, a na nekima setovi od četiri podzemna spremnika.

“To sve ovisi o lokacijama, budući da znate da je to bio jedan od najkompliciranijih dijelova ovog cijelog pothvata. Izazov je bio naći lokacije koje su pogodne da ih kamioni uopće mogu istovarivati. Nemamo podzemne instalacije poput vodoopskrbe, poput odvodnje, poput plinskih cijevi, električnih kabela, optičkih kabela i svih drugih podzemnih instalacija. To nije bilo lako naći u centru grada, međutim u zadnjih godinu i pol smo radili na tome i očistili smo četrdesetak lokacija kako bi se ovih 150 podzemnih spremnika moglo postaviti”, naveo je gradonačelnik.

Gradonačelnik Tomašević sa suradnicima ujedno je predstavio  i nove značajke aplikacije „RazvrstajMojZG“. Aplikaciji građanima daje uvid u raspored odvoza svih vrsta otpada po adresi korisnika, pruža informacije o reciklažnim dvorištima te omogućuje jednostavan pristup drugim korisnim informacijama vezanim uz prikupljanje i odvoz otpada u Zagrebu.

“Aplikacija je besplatna za preuzimanje u svim trgovinama aplikacija. Pozivam sve građane da preuzmu i isprobaju aplikaciju. Ja vjerujem da će im učiniti život lakšim kada je riječ o gospodarenju otpadom. Ima sve informacije o otpadu na jednom mjestu. Posebno su korisne push notifikacije koje vas podsjećaju koji otpad se odvozi sljedeći dan u vašem kvartu. Sve to s ciljem da bude što manje otpada izvan spremnika na javnim površinama kako ne bi nagrđivale naš grad”, objasnio je gradonačelnik Tomašević.

Aplikacija „RazvrstajMojZG“ dostupna je od 2020. godine te ju Grad Zagreb kontinuirano sustavno razvija i nadograđuje. Izrada aplikacije sufinancirana je sredstvima Europske unije u sklopu Projekta „Stavi pravu stvar na pravo mjesto“.

“Ono što je novo jest da barkod s Holdingovog računa više ne morati nositi na reciklažno dvorište. To je uvedeno prije nego što smo mi preuzeli upravljanje gradom kako bi se spriječilo da tvrtke besplatno odlažu svoj otpad. Tvrtke bi ovu uslugu trebale plaćati. Ova usluga je isključivo za građane, besplatno korištenje reciklažnog dvorišta. Tako je u svim većim gradovima u Hrvatskoj. Sada više ne morate nositi barkod s računa, odnosno račun. Možete uzeti samo svoj mobitel jer je na njemu barkod spremljen. Ono što je isto tako novo jest u pogledu prava da ostvarite paket besplatnih vrećica. Riječ je o dva paketa od deset vrećica po deset litara. Sada vam aplikacija prati točni datum i vrijeme kad ste posjetili reciklažno dvorište, koju ste vrstu otpada odložili i onda vam je vrlo lako pratiti kada ostvarujete pravo na besplatni paket. Morate barem jednom mjesečno pet mjeseci zaredom posjetiti reciklažno dvorište da bi ostvarili pravo na besplatne ZG vrećice”, dodao je Tomašević.

 

Rekao je što bi građani trebali uraditi u slučaju ako primijete da se preskače odvoz otpada u njihovoj ulici. “To se ne bi smjelo događati. Upravo zato i služi aplikacija da građani imaju točnu informaciju kada im je odvoz otpada. Ako se odvoz otpada slučajno ne dogodi, građani mogu upozoriti na to i onda će u najkraćem mogućem vremenu taj odvoz otpada biti izvršen”, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

Aplikacija “RazvrstajMojZG” omogućava i pretraživanje svih vrsta otpada te educira o načinu zbrinjavanja otpada te sadrži popis svih reciklažnih dvorišta i zelenih otoka radi lakšeg pronalaska istih. Zaključno je rekao da su dvije tvrtke dale ponudu za podzemne spremnike, a prema Zakonu o javnoj nabavi posao je dobila ona tvrtka koje je ponudila najnižu cijenu.