Pet znakova da Vaše alergijske reakcije imaju drugo značenje

Od kako smo službeno ušli u ljetni period vjerojatno ćete začepljenje nosa, kašalj i kihanje otpisati kao “alergije” prije nego ćete posumnjati u simptome neke bolesti. Dok se procjenjuje da gotovo pola milijuna ljudi u Hrvatskoj boluje od sezonskih alergija, poznato je da je teško shvatiti što zapravo izaziva određene simptome.

Evo kako prepoznati znakove koji upućuju da vaši simptomi nisu izazvani alergijom:

1. Zeleno iskašljavanje. Nije ugodno i znak je infekcije.

2. Imate groznicu. Naleti vrućine i groznica simptomi su koji nikada nisu povezani s alergijama.

3. Osjećate bol u obrazima. Dok alergije mogu izazvati pritisak u sinusima oko očiju i sljepoočnica, bol koja se proteže kroz obraze pa čak i do zuba može signalizirati nakupljanje upale koja je uobičajena kod infekcija sinusa – ne alergije. A to bi moglo zahtijevati i antibiotike.

4. Kašljet. Iako doktori upozoravaju kako je teško razlikovati alergijski kašalj od onog uzrokovanog kapanjem iza nosa povezanim s virusom, ako mu dodate bilo što drugo na ovom popisu ipak se radi o ozbiljnijoj dijagnozi.

5. Kongestija (iscjedak iz nosa)+ loš zadah. Užasna kongestija obilježje je sezonskih alergija, no može se pojaviti iz niza razloga. U kombinaciji sa neugodnim zadahom ili lošim okusom u ustima, vjerojatno je znak infekcije.

Allergies | Allergy Symptoms | MedlinePlus

Ali velika je vjerojatnost i da se ipak radi samo o alergiji. Pa prije nego što se zabrinete valja uzeti u obzir znakove da je riječ o simptomima uzrokovanim alergijom.

1. Imate kombinaciju začepljenog nosa, grebanja u grlu, curenja nosa, pritiska oko očiju te svrbeža u ušima i očima.

2. Vaši simptomi traju više od dva tjedna. Ako vam nos neprestano curi, s grebanjem u grlu i puno začepljenosti koja se ne pogoršava, ali ni ne poboljšava, vjerojatno je riječ samo o alergijama.

3. Krmelji u kutu oka su vam žuti ili prozirni.

4. Ostatak godine ste dobro. Astmatični kašalj koji se javljaja otprilike u isto vrijeme kad cvijeće procvjeta – u travnju, svibnju ili lipnju. Sve su to znakovi alergijskih reakcija.

5. Ukoliko sumnjate na alergije: razmislite o uzimanju antihistaminika i lokalnih kortikosteroidnih pripravaka, ili još bolje, posjetite liječnika koji vam može točno reći što trebate uzeti i mogu li vam koristiti nazalni steroidi ili sprej za nos.

6. Navedeni simptomi obično su povezani sa izloženosti alergenu te se pojačavaju pri dolasku u kontakt s istim, kao što je blizina stabla koje cvate, boravak u određenoj prostoriji te izloženost kućnoj prašini kod pacijenata koji reagiraju na prašinu, grinje, ili pak doticaj s psima i mačkama (kod alergija na životinjsku dlaku).

 

Sva dodatna terapija kod jakih alergijskih reakcija ipak zahtjeva provođenje dodatnih dijagnostičkih postupaka. Tako je kod jakih alergijskih reakcija koje su praćene jakim kašljem uvijek potrebno misliti na moguću dijagnozu alergijske astme, zbog čega je potrebno učiniti pulmološku obradu za dokaz navedene bolesti.

Nadalje, kod stanja jake nosne sekrecije i otežanog disanja na nos, kada lijekovi i lokalni sprejevi ne pomažu, važno je učiniti otorinolaringološki pregled kako bi se isključila mogućnost polipa nosne šupljine, bolesti sinusa ili drugih bolesti nosne sluznice.

Ipak, većinu alergijskih reakcija čine alergijski rinitis i alergijski konjunktivitis koji se uspješno liječe sa antihistaminicima, lokalnim kortikosteroidnim sprejevima i kortikosteroidnim kapima za oči. To je terapija koju specijalist obiteljske medicine nakon postavljanja dijagnoze može brzo i kvalitetno preporučiti, što pacijentu donosi olakšanje tegoba i poboljšanje kvalitete života.

 

OVAJ ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA.