Građani najbolje pamte dan oslobođenja Zagreba

Ognjen Strpić:Ne znam ništa od toga.

Autor:: Elena Grassi 11/15/2009 22:24

Dan grada Zagreba od 1999. godine obilježava se 31. svibnja na Dan zaštitnice grada, Majke Božje od Kamenitih Vrata.

Iako su se Dani grada Zagreba nekoć održavali 16. studenog, koji je još poznat i kao godišnjica Zlatne bule, građanima je u sjećanju najbolje ostao datum oslobođenja Zagreba, 8. maj.

-.-Filip Kordić-.-Milena Čavić:Ne znam točan datum, ali to je na dan Gospe od Kamenitih vrata.Zlatna bula je dokument kojim se Gradec uspostavlja kao slobodan kraljevski grad.Anketirali smo deset prolaznika i svima postavili tri ista pitanja: kada se obilježava Dan grada Zagreba, zašto je izabran baš taj datum i kada je godišnjica Zlatne bule. Osim tri zagrepčana, koji nisu znali odgovor ni na jedno od ova tri pitanja, većina drugih odgovore je znala polovično.

Najčešće se datumom obilježavanja Dana grada Zagreba smatra 8. svibnja, dan kada su partizanske vojne snage ušle u Zagreb i oslobodile ga.

Datum godišnjice Zlatne bule većini je potpuna nepoznanica, iako su građani dobro upoznati s njenim značajem za grad Zagreb i približno sa stoljećem iz kojeg datira.

Od svih ispitanika samo jedna osoba znala je odgovore na sva tri pitanja, dok su ostali bili potpuno sigurni jedino u znanje o zaštitnici grada, Majci Božjoj od Kamenitih Vrata.

Neznanje građana Zagreba pogledajte u fotogaleriji: Građani misle da je Dan grada Zagreba 8. svibnja.

Osim građana na ista pitanja su odgovarali i gradski zastupnici. O tome pročitajte u tekstu: Gradski političari ne znaju kada je Dan Zagreba.