Gradski političari ne znaju kada je Dan Zagreba

Autor:: 11/15/2009 22:20

Pišu: Elena Grassi i Sanjin Španović

Predsjednik uprave Zagrebačkog Holdinga Ivo Čović ne zna kada je Dan grada Zagreba. Ovaj podatak ne zna ni prvi čovjek HDZ-a u Zagrebu Jasen Mesić. Obojica misle da je to 30. svibnja, koji je zapravo Dan branitelja grada Zagreba.

Dan uoči najvećeg datuma grada Zagreb, 767. godišnjice Zlatne bule, provjerili smo znanje zagrebačkih političara o važnim datumima u bližoj i daljoj zagrebačkoj povijesti. Obzirom da nas oni predstavljaju u zagrebačkoj skupštini željeli smo vidjeti koliko poznaju i Statut grada Zagreba.

>> GDJE SE ČUVA ZLATNA BULA: Reportaža iz skladišta Hrvatskog državnog arhiva

Jasen Mesić i Ivo Čović drže da je to 30. svibnja, koji je zapravo Dan branitelja Grada Zagreba. Dok se Mesić nije odmah mogao sjetiti zbog čega je izabran baš taj datum, Vesna Pusić uvjerena je da je točan datum 8. svibnja, Dan oslobođenja Zagreba.

Godišnjica Zlatne bule dobro je poznata i Jasenu Mesiću i Vesni Pusić, predsjedničkoj kandidatkinji, koji su znali i datum i godinu njena nastanka, dok je Čović i ovaj datum pogriješio. Za njega je povelja izdana 31. svibnja, i k tome još 1214., deset godina prije.

Ista pitanja postavili smo i Josipu Kregaru, koji je odbio odgovoriti na njih. Naime, Kregara smo zatekli u vožnji prema Beču, pa se “nije mogao skoncentrirati na nas i naša pitanja”.

Sličan je slučaj bio i s Borisom Mikšićem. Nakon što smo mu postavili prvo pitanje, odlučio je da ipak neće odgovoriti na njega.

– Sramežljiv sam po prirodi – rekao je Mikšić.

Savjetnik gradonačelnika za kulturu Duško Ljuština zamolio nas je pak da pitanja pošaljemo mailom, a Milan Bandić se nije javljao na naše pozive.

Predsjednik Skupštine grada Zagreba Boris Šprem jedini je točno znao sve datume. Spremno je naveo 31. svibnja i 16. studeni 1224. godine.

– Sve to piše u Statutu i mislim da se to mora znati – rekao nam je Šprem.

Anketirali smo i deset prolaznika i svima postavili tri ista pitanja. Kako su odgovorili možete pročitati u članku: Građani najbolje pamte dan oslobođenja Zagreba.