Grad Zagreb još uvijek pod obnovom

SOS Zagreb pomaže građanima

Neriješeni imovinskopravni odnosi, mali broj riješenih odluka te sporost sustava u rješavanju problema, samo su neki od mogućih razloga zašto obnova Grada Zagreba toliko kasni, a niti u bližoj budućnost ne sluti se poboljšanje situacije.

“Nakon xy dana nije riješena situacija zgrada u samom centru grada. Obnova ide sporo i trenutno je u pripravnoj fazi, iako je puno posla već obavljeno, vjerujemo kako je u samom pristupu i strategiji ipak došlo do neke pogreške, jer nakon nešto više od godine dana, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja na današnji je dan donijelo 37odluka u gradu Zagrebu.” Ističe, Igor Kordić, potpredsjednik Upravnog odbora SOS Zagreb.

U ovakvim situacijama iznimno je važno da građani vjeruju nadležnim službama kako će što prije otkloniti nastale poteškoće, a neki smatraju da se to u Zagrebu nije dogodilo.

Kordić napominje: “ako postoji vjera i postoji motiv onda ništa nije teško. Sustav je donio niz različitih zakona i odluka temeljenih na programu mjera, koje su zapravo komunicirane samo putem medija, što je jako zbunjivalo javnost i nije sve točno definirano.”

Neki od zahtjeva udruge SOS Zagreb su definiranje i javna prezentacija rokova obnove,brza provedba obnova javnih i drugih građevina te obvezujuće postupanje i rokove svih aktera u nizu, tzv. bolja međuresorna suradnja.