Grad Zagreb ići će u proširenje tramvajskih linija

Glas poduzetnika prozvao je Grad Zagreb da promjenama u oglašavanju na stambenim zgradama, gdje su reklame ograničene na 12 kvadrata, pogoduje tvrtki Zagreb plakat u suvlasništvu Grada Zagreba, što je gradonačelnik Tomislav Tomašević odbacio:

– Ono što svaki grad ima pravo je ruglirati na koji način će reklame, vidljive s javnih površina, funkcionirati. Ovih 12 kvadrata nije izmišljeno, već je to razlika između jednostavnih i jednostavnijih građevina s obzirom na potrebe i usklađivanje različitim propisima ministarstva graditeljstva. S druge strane imamo brojne gradove poput Dubrovnika i Splita, koji su također ograničili reklamne površine veće od 12 kvadrata na privatnim višestambenim zgradama. Znate da imamo puno pritužbi građana na svjetleće panoe koji narušavaju kvalitetu građana noću. To je nešto što je na javnom savjetovanju, vidjet ćemo sve prijedloge i pritužbe, no moramo uvesti reda.

Još je jednom komentirao i reklame na tramvajima koje će, kako je već ranije odlučeno, biti skinute kada im istekne zakup.

– Većina njih bi trebala ove godine završiti. Svaki mjesec će biti sve manje i manje tramvaja na kojima će biti reklame koje, ponovit ću, stvaraju veliki problem za putnike, jer su preko svih prozora, kada su unutra pa gledaju prema van, ili kada su vani pa gledaju u koji dio tramvaja će ući. Jako puno rotacija tramvaja izlazi iz voznog reda da bi se plakati postavili ili uklonili i postavili novi što otežava normalno funkcioniranje voznog reda, a znamo da novi tramvaji nisu kupljeni 17 godina. Tramvaji se kvare, jako je teško održavati vozni red, a ovo ga dodatno otežava.

Krenuo je postupak javne nabave 20 novih tramvaja vrijedan više od 300 milijuna kuna koji će u cijelosti biti financiran iz europskih fondova. Najavio je i nove trase, također financirane iz europskih fondova.

– Neke od tih trasa su upravo u Novom Zagrebu,. primjerice Sarajevska ulica koja bi trebala, s drugim projektima koje radi država, biti novi ulaz s juga u Grad Zagreb. Ona će dobiti svoje proširenje, bit će cijeli nadvožnjak novi preko ranžirnog kolodvora, a onda isto tako i tramvajska pruga koja će biti produžena sve do mosta. Da, radimo na proširenju tramvajskih pruga, jedna od njih je Sarajevska, druga je Heinzelova. Znate da se više od 20 godina nije izgrađen niti jedan metar pruge, što možemo usporediti s time da 17 godina nije kupljen niti jedan tramvaj.

Kada će krenuti projekt proširenja tramvajske pruge zasad nije poznato.