Ministar Bačić i gradonačelnik Tomašević obišli radove na Glazbenoj školi Blagoje Bersa

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, u društvu gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, obišao je kuću stradalu u potresu u Markuševcu koja je u procesu samoobnove. Potom su obišli višestambenu zgradu koja je u procesu organizirane konstrukcijske obnove, da bi obilazak zaključili u Glazbenoj školi Blagoje Bersa, zgradi javne namjene čija je obnova pri kraju. Inače, povod obilaska je i novi zakon o obnovi koji će se ovaj tjedan naći u saborskoj raspravi.

– Posjetili smo jednu lokacija gdje je završila samoobnova, završila je jer je građanin imao ušteđevinu, izvođači su dosta brzo završili radove, u samo mjesec i pol, prije roka, i sad se čeka isplata Fonda od nekoliko dana gdje će to biti riješeno. Međutim, kuća pored je imala, nažalost, nesreću, da nisu imali ušteđevinu da krenu u samoobnovu, već su čekali organiziranu obnovu. Upravo će se to novim zakonom promijeniti. Poticat će se samoobnova na način da se unaprijed osigura novac od države i grada. Grad sufinancira s 20 posto obnovu privatnih zgrada, država s 80 posto. To je novina koju apsolutno pozdravljam jer i na terenu, kad sam razgovarao s građanima, rekli su da je to ključna stvar – rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Potom su obišli višestambenu zgradu u Ilici koja je krenula u organiziranu konstrukcijsku obnovu vrijednu milijun eura:

– Tu se vide sve kompleksnosti samoobnove višestambenih zgrada u povijesnoj jezgri grada jer je jako velika gustoća naseljenosti, teško je osigurati gradilište jer ima puno zgrada koje su pored. Ima i puno gradnje unutar bloka čime to sve postaje kompleksnije. Međutim, radovi idu u dobrom smjeru, i vjerujem da će takvih višestambenih zgrada biti sve više i više. Mi to vidimo najbolje kada Grad Zagreb treba osigurati privremenu regulaciju prometa.

Grad Zagreb je završio sanaciju i konstrukciju obnovu svih osnovnih škola stradalih u potresu, a ostale su još srednje škole. Jedna od njih je i Glazbena škole Blagoje Bersa, na mjestu nekadašnje hotelijersko-turističke škole, koju su Bačić i Tomašević posjetili na kraju današnjeg obilaska.

– Ovo je bila hotelijersko-turistička škola, koju smo u međuvremenu, koristeći novac iz Fonda solidarnosti, smjestili u sklopu Učeničkog doma, našla se na novoj lokaciji, a na ovoj lokaciji su planovi da dođe Glazbena škola Blagoje Bersa. Ostaje nam još nekoliko najtežih zgrada za cjelovitu obnovu, to je konstrukcijsa obnova, plus fasade, plus oprema, plus eneergetska obnova. Pokušavamo povući najviše novca što možemo iz Fonda solidarnosti do roka, a to je lipanj.

Ne možemo biti zadovoljni brzinom obnove, prije svega, obiteljskih zgrada, bilo pojedinačnih ili višestambenih.

– Maloprije smo u Ilici pogledali i obišli gradilište, u kojem fond za obnovu u organiziranoj obnovi obnavlja konstrukcijsku obnovu višestambene zgrade s 12 stanova, koja je pokazala da je moguće u vrlo zahtjevnim uvjetima obnove višestambene zgrade, u kojoj stanuju naši sugrađani, uz puno razumijevanja, voditi i provoditi vrlo zahtjevne, opsežne radove na konstrukciji tih zgrada. Takvi projekti i radovi usporavaju proces obnove, pozivam sugrađane na razumijevanje, nije jednostavno u takvim uvjetima reagirati i takve projekte završiti.

Kako bi se proces obnove ubrazo, u srijedu je u Saboru rasprava o novom Zakonu o obnovi:

– Taj će zakon, ne samo izmijeniti model obnove, on će, ono što je važno, ubrzati procese i smanjiti broj sudionika, čime će se obnova ubrzati. Maloprije, kad smo bili u Markuševcu, vidjeli smo da pojedini građani podržavaju novi način samoobnove. To će podrazumijevati značajno povećanje sredstava u ovoj godini, koja će omogućiti unaprijed plaćanje na poseban račun naših sugrađana pri njegovoj poslovnoj banci cjelokupnog iznosa samoobnove, što će podrazumijevati povećanje sredstava, rekao je Bačić.

Prema riječima ministra, Glazbena škola Blagoje Berso bit će u funkciji već u ožujku.