Otvoren novi Dijabetološki centar Doma zdravlja Zagreb – Centar u Sigetu

Otvoren je novi Dijabetološki centar Doma zdravlja Zagreb – Centar u Sigetu. U fokusu će biti pacijent, a ne kao do sada sustav jer je do sada pacijent morao proći put od liječnika obiteljske medicine preko specijalista dijabetologa, do nutricionista i farmakoterapijskog savjetnika, što ovdje neće biti slučaj, rekao je ravnatelj Doma zdravlja Ino Protrka.

– Ovo je prvi put da smo promijenili paradigmu i da smo stavili pacijenta u fokus kako je prezentirano i novom reformom zdravstva. Ovdje na jednom mjestu, prvi puta u Hrvatskoj, imamo i specijalista dijabetologa, i nutricionističkog savjetnika, i ono što je novitet farmakoterapijsko savjetovalište. Na taj način vjerujemo da će pacijenti na jednom mjestu dobiti kompletnu skrb. Od prvog savjeta dijabetologa, do korekcije prehrane, do korekcije svoje terapije, i ono što namjeravamo u skoroj budućnosti napraviti je uvesti kineziologa u cijelu priču da dobije i plan tjelovježbe.

Ovim otvaranjem dijabetološkog centra napravili smo prvi korak prema otvaranju KBC-a u Novom Zagrebu, rekao je Protrka.

– Obzirom da ovdje imamo i srčanu polikliniku i kardiologa i nefrologa i internista i oftalmologa, dovođenje dijabetologa je korak naprijed i ovo je prvi put da su u Novom Zagrebu pacijenti dobili priliku za ovakvu vrstu specijalističke skrbi. Ono što bih još najavio jest da u skorijoj budućnosti planiramo dovosti i pulmologiju tako da ćemo u Sigetu imati svojevrsni KBC i to je nešto na što smo posebno ponosi. Zahvaljujem gradonačelniku i Gradskom uredu koji su nam pružili veliku podršku u selidbama i preseljenju.

Ovo je jedan od načina jačanja uloge Doma zdravlja, jedan od načina brige i očuvanja zdravlja lokalnog stanovništva, a i alat za provođenje prevencije i ranog otkrivanja bolesti, rekla je Martina Bogu Barić, savjetnica ministra zdravstva.

– Šečerna bolest je pritajena, stoga ju je vrlo važno što ranije otkriti jer ukoliko se ne otkrije što ranije dolazi do značajnih komplikacija i značajno narušava kvalitetu života oboljele osobe. Ono što je još važno, ranom dijagnostikom uvelike se povećavaju pozitivni ishodi liječenja. Upravo ishodi liječenja, prevencija, rano otkrivanje bolesti, aktivna uloga građana u brizi za svoje zdravlje, razvoj zdravstvene pismenosti, ali i reorganizacija sustava, a to je jačanje uloge Doma zdravlja i lokalne vlasti unutar primarne zdravstvene zaštite na način da je organizira i upravlja njome, ali i jačanje sekundarne zdravstvene zaštite izvan bolnica, to su glavne mjere aktualne reforme zdravstva.

Ovo što je danas predstavljeno je jedinstveno u Hrvatskoj i nitko tome nema pristup osim građana Grada Zagreba, rekla je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore. Poseban naglasak stavila je na farmakoterapijsko savjetovalište.

– Gdje će svaki građanin Grada Zagreba, koji ima kompleksnu terapiju, prema pravilima iznad pet lijekova koje im je liječnik propisao, moći doći besplatno, bez uputnice, komunicirati s ljudima koji su educirani da im pomogno da optimiziraju svoju terapiju i da shvate što im se dogodilo. Ako znate da prosječni pacijent, koji živi skromno i pije 10 tableta dnevno, da znate koliko se treba s njime baviti, koliko treba savjeta i znanja da se čovjeku prenese što dobiva s tim terapijama, inače ih neće uzimati.

Novi dijabetološki centar u Sigetu otvorio je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

– Meni je zadovoljstvo da dalje nastavljamo ono što smo kao nova gradska vlast najavili, a to je dostupnije, ravnomjerniji pristup zdravstvenoj zaštiti u cijelom Zagrebu. Čuli ste i da zdravstvena reforma koja je u tijeku stavlja veliki fokus na primarnu zdravstvenu zaštitu i na njen ravnomjerni pristup. Mislimo da je ključno, na što sam ponosan, je da, kao što je ravnatelj najavio, u fokus stavljamo pacijenta, da se sustav prilagođava pacijentu, a ne pacijent sustavu. Na jednom mjestu, za bolest kao što je dijabetes, bolest modernog doba, dobiti sve usluge, će olakšati pacijentima da se nose s tom bolesti.