Grad Zagreb broji najbolje rezultate procijepljenosti građana

Preko 38,87% građana cijepljeno dvjema dozama

Iako za sada ne postoji specifičan lijek protiv bolesti COVID 19, brojne su države, na samom početku pandemije, uložile velike napore u istraživanje mogućnosti proizvodnje cjepiva protiv te bolesti.

Epidemiologinja Iva Pem Novosel ističe kako je cijepljenje protiv COVID 19 jedna efikasna metoda zaštite od bolesti za koju znamo da kod osoba koje imaju kronične bolesti, odnosno povećane rizike ili su u starijoj životnoj dobi, može izazvati teške komplikacije ili neki teži oblik bolesti. Cijepljenjem se sve to može spriječiti, jer ako slučajno i dođe do infekcije i prijenosa zaraze u tom će slučaju oblik bolesti biti puno blaži, te da se svakom slučaju isplati cijepiti. Nadodala je i kako je trenutna situacija s cijepljenjem u gradu Zagrebu odlična, te da usporedno s ostatkom Hrvatske, brojimo najbolje rezultate.

Prije primanja prve doze:”uvijek se trebate savjetovati sa svojim liječnikom, jer upravo je on taj koji najbolje poznaje zdravstveno stanje pacijenta i koji eventualno može razlučiti ima li osoba nekakve kontra indikacije i u svakom slučaju svaki savjet sa svojim liječnikom je najbolja preporuka.” Naglašava Pem Novosel.

Iako svakog dana slušamo pitanja o nošenju maski cijepljenih osoba, epidemiologinja ističe kako su one ključni faktor u sprječavanju daljnjeg širenja zaraze: “maske se trebaju nositi unatoč cijepljenju upravo zato što niti jedno cjepivo nije 100% učinkovito, te zbog toga može doći i kod cijepljenih osoba, do takozvanog asimptomatskog prijenosa zaraze, što znači da neka osoba može biti nositelj virusa i ako ne razvije simptome i time može prenijeti zarazu na neku drugu osobu. A kao dotatan razlog ističe i svakodnevnu pojavu novih vrsta virusa.”

S obzirom na godišnje odmore, cijepljenje van prebivališta je itekako moguće obaviti, ali samo uz najave i prethodno dogovore s liječnicima u mjestu privremenog boravka, a stručnjaci svakog dana pozivaju sve građane na cijepljenje i napominju kako su i dalje na raspolaganju cjepiva tvrtki Pfizer, Johnson & Johnson i Moderna, te da svatko tko nema zdravstvenih tegoba ima pravo sam izabrati koje cjepivo želi primiti.