Grad se hvali smanjenim troškovima za roditelje, a zagrebačkim srednjoškolcima uzimaju sto kuna

Opravdavaju to kao "povećane troškove obrazovanja".

Foto: Jabuka TV

Grad Zagreb već nekoliko godina se hvali besplatnim udžbenicima za sve osnovnoškolce i srednjoškolce, a od ove godine pobrinuli su se osigurati i radne bilježnice i dodatni pribor (kutije za tehnički odgoj te radne materijale za fiziku, kemiju i biologiju).

To je dio mjera demografske politike među kojima su i roditelj odgajatelj, subvencioniranje cijene dječjih vrtića, te besplatan javni prijevoz za učenike i studente.

Sve je to, kako kažu iz Grada, “urodilo plodom”.

“Imamo pozitivan trend upisa 1.500 – 2.000 djece više u 1. razred osnovne škole u ovoj i prošloj godini”, piše na službenom Facebook profilu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Međutim, gradski zastupnik Tomislav Stojak upozorio je da u zagrebačkim srednjim školama roditelji moraju plaćati ono što bi trebao Grad Zagreb.

Naime, Stojak je objavio fotografiju obavijesti učenicima jedne zagrebačke srednje škole u kojoj stoji da “svi učenici od ove školske godine plaćaju participaciju u povećanim troškovima obrazovanja u iznosu od sto kuna”.

“Evo, na žalost, realnog stanja u zagrebačkim srednjim školama gdje roditelji moraju plaćati iz svog džepa ono što bi trebao osigurati vlasnik, Grad Zagreb! Ali on radije baci desetine milijuna kuna u Savu ili na lampice na mostu”, napisao je Stojak.