Pavlović: “Moj cilj je zatvaranje Jakuševca”

Jedno od gorućih tema u Gradu Zagrebu trenutno je čistoća grada.

Jedna od gorućih tema u Gradu Zagrebu trenutno je čistoća grada, a mi smo se u današnjoj emisiji pozabavili upravo tim pitanjem. Naš Zagreb sve je manje bijel, a sve je više prljav zbog nefunkcioniranja Čistoće i neredovitog odvoza. Jedno od glavnih predizbornih obećanja aktualne gradske vlasti bio je upravo otpad i zatvaranje Jakuševca.

Zagreb sve manje sliči europskim prijestolnicama čistoće Ljubljani ili Beču, a sve više sliči južnijim zemljama. Trenutna situacija na Jakuševcu je alarmantna. Nove gradske vlasti samo su dodatno pogoršale već nagomilane probleme unatoč obećanjima da će stvari popraviti.

“Moj osnovni cilj je zatvaranje deponija Jakuševec. Prvenstveno zato jer je on simbol nepostojanja sustava na razini grada Zagreba, ali i zbog zaštite zdravlja i ljudi, kako na samom Jakuševcu, tako i u Novom Zagrebu, ali i Gradu Zagrebu kao cjelini” istaknuo je Josip Pavlović iz udruge Ekologija grada.

Naš sugovornik se nedavno obratio i Državnom inspektoratu. Sedam udruga okupljenih u U Inicijativu za Jakuševec okupilo se sedam udruga koje su podnijele prijavu zbog protuzakonite prakse Čistoće pri gospodarenju i odlaganju biootpada na zagrebačkom deponiju Jakuševec-Prudine, ističu.

“Morali smo podnijeti prijavu jer smo našli mnoštvo dokaza kako se tamo radi o nezakonitom odlaganju biološkog otpada. Predmet prijave su saznanja da Čistoća, suprotno zakonskim odredbama o gospodarenju otpadom, čini niz prekršaja i manipulira dokumentacijom poslovanja tako da biootpad iz smeđih spremnika s područja Zagreba skupljaju i dovoze na deponij Jakuševec. Uz prijavu priložili su snimke napravljene s dronom, kao dokaz da se smeđe vrećice s biootpadom poslije radnog vremena dovoze na kompostanu, a u ranim jutarnjim satima ponovno tovare i voze na brdo deponija Jakuševec. Od same prijave nemamo prevelika očekivanja jer smo sigurni da inspekcijski nadzor nije obavljen kako treba. No, naša borba tu sigurno neće stati.” -ističu.

Udruga Ekologija grada je osnovana samo četiri dana poslije prošlih izbora, istaknuo je Pavlović, te nadodao:
“Prije svega moram zahvaliti gradonačelniku što primjećuje naš rad. To je svakako kompliment. No, postavljam pitanje: kakve veze ima kad je udruga osnovana? Valjda je važno što radimo, predlažemo li kvalitetna rješenja, borimo li se za interse građana. Uostalom, gradonačelnik ima veliko iskutvo s udrugama i morao bi znati da osnivanje same udruge zahtijeva stanovito vrijeme kao i to da je rad udruge više-manje oslonjen na volontere pa je samim tim kompleksniji.”

Na kraju se još jednom osvrnuo na Jakuševec:
“Jakuševčani su s pravom ogorčeni, njihovo strpljenje je pri kraju. Svjesni su da se ovaj problem ne može riješiti preko noći, ali žele vidjeti barem neki plan za rješavanje tog problema. A to ne vide. Nažalost, čini mi se da smo bliži daljnjoj eskalaciji nego početku rješavanja problema.”