GOOD INICIJATIVA: Tražimo ozbiljnost pri uvođenju Građanskog odgoja u zagrebačke škole

Gradska skupština Grada Zagreba prošlog je tjedna potvrdila uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavnu aktivnost u svim osnovnim i srednjim školama u gradu.

FOTO: Pixabay, TEKST: GOOD inicijativa

U otvorenom pismu GOOD inicijativa od Radne skupine i Gradskog ureda za obrazovanje traži da poduzmu sve korake nužne za kvalitetno i sustavno uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja, od pripremne faze do evaluacije, jer kako ističu, sve obrazovne radnice i radnici uključene u proces trebaju biti pravovremeno informirane, imati podršku u radu te biti adekvatno plaćene. Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

Skupština grada Zagreba prošlog tjedna potvrdila je uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavnu aktivnost u svim osnovnim i srednjim školama u gradu. Također, krajem prošle godine u školama je provedena anketa koja je površno ispitivala zainteresiranost škola i učenika za uvođenje ovog predmeta, ali koja ipak daje nekakav obris stanja u zagrebačkim školama.

Podaci tako govore kako u Zagrebu postoji interes učenika i učenica za GOO, to jest za učenje o ljudskim pravima, demokraciji i aktivnom građanstvu, ali da i u više od 70% škola u Zagrebu postoje obrazovni radnici i radnice zainteresirani za provedbu takvog programa.

Iskustva na razini EU pokazuju da nastavnici i nastavnice, ali i ravnatelji i ravnateljice škola imaju ključnu ulogu u ovom procesu uvođenja, stoga Grad Zagreb kao osnivač i inicijator provedbe GOO mora osigurati materijalne uvjete za rad i kvalitetno stručno usavršavanje nastavnika. Provedba GOO u školama ne smije se temeljiti samo na entuzijazmu pojedinaca u odgojno obrazovnom sustavu, već mora biti sustavno i kvalitetno uvedena u škole, stručno evaluirana i praćena.

Ipak, grad Zagreb u svemu tome ne mora biti sam. Tu su iskustva brojnih drugih gradova u Hrvatskoj, civilnog društva te stručnjaka, poput fakulteta i istraživača koji mogu pomoći provesti znanstveno kvantitativno i kvalitativno istraživanje o uspješnosti provedbe GOO u škole. Rezultati istraživanja su nužni kako bi se kontinuirano moglo raditi na unapređenju sadržaja same izvannastavne aktivnosti.

Kao organizacije civilnog društva koje imaju iskustvo za poučavanje u područjima GOO-a te smo sudjelovali u edukaciji odgojno – obrazovnih radnika i radnica u svim županijama i gradovima gdje je GOO uveden kao izvannastavna aktivnost, podsjećamo da je suradnja s udrugama ključna u ovom procesu učenja i podrške učenicima da postanu aktivni, informirani i odgovorni građani koji žele i mogu preuzeti odgovornost za sebe i svoje zajednice. Stoga, pozivamo Grad Zagreb da ne zapostavi znanje i podršku koju udruge i stručnjaci mogu pružiti.