Frizeri prosvjedom tražili smanjenje stope PDV-a na 13 posto

Zbog trenutne stope PDV-a od 25 posto mnogi frizeri i barberi ne mogu napredovati, ističu.

Foto: Zagrebancija.com

“Za pet godina vas neće imati tko šišati”, poručili su frizeri iz cijele Hrvatske koji su stigli na Markov trg s nekoliko zahtjeva. Na prvom mjestu traže uvođenje niže stope PDV-a na frizerske usluge od 13%.

“Napravili smo analize što znači za državu i državni proračun smanjenje PDV-a na 13% na frizerske usluge. Sve te informacije smo predali svim državnim institucijama, kao i premijeru Andreju Plenkoviću i ministru financija Zdravku Mariću. Zahtijevamo od njih sastanak kako bismo mogli uživo objasniti probleme s kojima se frizerska struka suočava”, kazao nam je vlasnik karlovačkog frizerskog salona Ivica Pavlačić.

U sustavu PDV-a trenutno se nalazi nešto manje od 7 posto frizerskih salona, a koronakriza dodatno je udarila njihovu struku.

“Frizerska struka je radno intenzivna struka. Frizeri cijeli svoj životni vijek stoje i rade rukama te su ograničeni vremenom i zbog toga zaslužuju posebni porezni tretman. Osim toga, poražavajuća je činjenica da je jako mali broj frizerskih salona u sustavu PDV-a upravo iz tog razloga jer je oporezivanje sa stopom od 25% jako veliki pritisak na samo poslovanje”, dodaje Pavlačić.

Dobri primjeri mogu se vidjeti u brojnim europskim zemljama. Češka je ove godine snizila PDV za frizerske i brijačke usluge s 21 na 10%. Frizeri u Sloveniji imaju 9,5%, a sada traže da se snizi na 8,5%. Nizozemska ima 9%, Irska ima 13,5%, Cipar 5%, Poljska 8%, Luksemburg 8%. Hrvatski frizeri 25% po jednoj od najviših općih stopa PDV-a u Europi. Zato mnogi iz ove struke odlaze u potrazi za kruhom u druge zemlje.

“Postoji trend među mladima koji teže otići iz Vinkovaca. Nakon završetka školovanja i edukacije, jedini im je cilj otići. U mom slučaju, četvero educiranih barbera je otišlo van”, priča Krešimir Španić, vlasnik barbershopa u Vinkovcima.

Krešimir je u zadnje dvije godine izgubio četiri iskusna frizera koji su pobjegli u inozemstvo.

Cijena šišanja za muškarce u Vinkovima varira od 30 do 70 kuna. U Zagrebu ista usluga u barber shopovima stoji više od 100 kuna, a u Njemačkoj ćete trebati izdvojiti 30 eura ili više.

Foto: Zagrebancija.com

A zbog trenutne stope PDV-a od 25 posto mnogi frizeri i barberi ne mogu napredovati, ističu.

“Ja bih rekla da se otvara lepeza novih mogućnosti, ali PDV nam ne daje mogućnost davanja većih plaća, edukacija, jednostavno ulaganja u vlastiti biznis”, komentira Sandra Zajec, vlasnica salona u Zagrebu.

Inicijativu za uvođenje niže stope PDV-a od 13% na frizerske usluge podržavaju Hrvatska udruga poslodavaca i Udruga Glas poduzetnika.