Etlinger: “Raspuštanje nije rješenje, nego problem”

Manje je poznato da se SDP Novi Zagreb zapad pokušalo raspustiti i u lipnju, dakle prije sklapanja koalicije koja je sada službeni razlog raspuštanja.  Prema tome, nisam siguran da je motiv raspuštanja briga za kolege iz Novog Zagreba, poručuje Etlinger

Dominik Etlinger, Foto: Sarah Srdar Žiljak

Zbog raspuštanja Mjesne organzacije SDP-a Novi Zagreb – zapad, priopćenje medijima poslao je kandidat za predsjednika zagrebačkog SDP-a Dominik Etlinger. Prenosimo ga u cijelosti:

“U nedjelju je zagrebački SDP ostao bez 400 članova, bez predsjednika stručnog savjeta za zdravstvo i za financije u Zagrebu, bez nekoliko predsjednika prepoznatih organizacija civilnog društva, bez mnogih sjajnih pojedinaca.

Ovakve sankcije treba provoditi samo onda kada je izvjesno da će rezultirati napretkom u odnosu na trenutno stanje. Raspuštanje cijelog članstva se uvijek pokazalo kontraproduktivno i loše, a u ovom slučaju i potpuno besmisleno. Trebalo je sankcionirati one koji su odgovorni za tu neslavnu sedmodnevnu koaliciju sa strankom Milana Bandića. Koncept kolektivne odgovornosti prema kojoj ljudi snose odgovornost za postupke drugih u kojima uopće nisu sudjelovali je štetan i jednostavno pogrešan. Manje je poznato da se SDP Novi Zagreb zapad pokušalo raspustiti i u lipnju, dakle prije sklapanja koalicije koja je sada službeni razlog raspuštanja.  Prema tome, nisam siguran da je motiv raspuštanja briga za kolege iz Novog Zagreba. Raspuštanje nije rješenje, nego problem.

Sada, kada je ta odluka službena najvažnije je kvalitetno upravljati procesom ponovnog pokretanja organizacije kako bi minimalizirali štetu. Zato je potrebno donijeti jasne i nedvosmislene kriterije koji će vrijediti jednako za sve one koji odluče ponovno popuniti pristupnicu i vratiti se u SDP. Također, predložit ću Gradskom odboru da osnuje žalbenu komisiju koja će razmatrati žalbe svih onih koje povjerenik odluči ne primiti natrag u članstvo.

Koristim priliku da pozovem sve članice i članove iz raspuštene organizacije da se vrate u SDP kako bi se zajedno borili za drugačiju stranku i Zagreb. Također, pozivam povjerenika da procesom upravlja objektivno, pravedno, pošteno, brzo i efikasno. Mnogi izazovi su pred nama i bitno je da se organizacija što prije stane na noge i krene s radom.

SDP treba drugačiji pristup ljudima. Trebamo okupljati, izgrađivati i poticati ljude, a ne ih raspuštati i rastjerivati.”.